Ljepota

Bojana Gojković: Izbjegavajte fen tokom ljeta

Bojana Gojković: Izbjegavajte fen tokom ljeta
Bojana Gojković: Izbjegavajte fen tokom ljeta

Sunčevi zraci nisu najbolji prijatelji kose pa se često dešava da do kraja ljeta završimo sa slamom na glavi.

Dugotrajno izlaganje kose suncu i toploti dovodi do intenzivnog isušivanja dlake, pa ona postaje porozna, gubi elastičnost, sklonija je pucanju.

Da bi ostala zdrava, lijepa i blistava, kosa tokom ljeta treba posebnu njegu i zaštitu. Osim UV zraka, u sezoni kupanja oštećuju je slana morska, a takođe i bazenska voda.

Farbana kosa je posebno "ranjiva" jer UV zrake oštećuju njenu već oslabljenu proteinsku strukturu te izbljeđuju boju. To posebno vrijedi za crvene i plave nijanse. Kako bi boja bila postojana, kosu od sunca zaštitite regeneratorom u spreju s UVA i UVB filterima te je tretirajte keratinsko-proteinskim preparatima.

Postoje trikovi koji vam mogu pomoći da i u ljetnim mjesecima očuvate zdrave vrhove i sjajnu kosu. Evo o čemu treba voditi računa.

Izbjegavajte pegle i fen, tokom ljetnih mjeseci kosa je izložena "prirodnom prženju" pa zbog treba izbjegavati vrući vazduh iz fena ili vrele pegle.

Koristite kreme, kao što koža zahtijeva posebnu zaštitu kada je izlažemo suncu, tako i kosa traži poseban tretman. Kapa, šeširi i marame su uvijek dobar izbor, a ako niste fan pokrivala za glavu, pokušajte s maslinovim uljem. Osim što će je donekle zaštiti, nahraniće je.

Ispirite hladnom vodom kosu, a ako se ne možete zamisliti pod hladnim tušem, pobrinite se da makar bude mlak. Vrela voda ne odgovara ni koži ni kosi stoga bi je trebalo izbjegavati, barem u ljetnim mjesecima.

Jednom sedmično na kosu možete nanijeti kakvu hranjivu masku ili hidratantni regenerator kako biste joj pomogli da se oporavi.

Po završetku ljeta obavezno posjetite svog frizera da vam skine rascvjetale i osušene krajeve i da vam uradi nekoliko hidrantnih tretmana da bi se kosi vratili elastičnost i sjaj. Za one kose koje su pretrpjele više oštećenja keratinski tretman može da bude jedna od opcija o kojoj vrijedi razmisliti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije