Ljepota

Cipele koje mame uzdahe

Cipele koje mame uzdahe
Cipele koje mame uzdahe

Najatraktivnije cipele koje su izradili najpoznatiji dizajneri današnjice - Manolo Blanik, Džimi Ču, Kristijan Lobutin i Vivijen Vestvud, biće prvi put prikazane u Hrvatskoj, na prestižnoj izložbi "We Love Shoes".

Postavku čini 50 odabranih modela koji su obilježili modnu, muzičku i filmsku istoriju, koje su, između ostalih, nosile Bijons, Džulija Roberts, Džesika Bil, Rita Ora i Kim Kardašijan. Tu su i kolekcije "Rocking Horse" Vivijen Vestvud te "Very Riche" Kristijana Lobutina, kao i ekskluzivni model Manola Blanika rađen za film "Seks i grad", a posjetioci će moći da uživaju i u fotografijama najpoznatijih selebriti dama u njihovim omiljenim cipelama.

Kristijan Lobutin

PREPOZNATLJIVI CRVENI ĐON

Jedan je od najpoznatijih svjetskih dizajnera ženske obuće. Rođen je 7. januara 1964. godine u Parizu. Njegovu obuću, pored sjajnog lakiranog crvenog đona, koji je i zvanično postao njegov zaštitni znak, i visoke cijene, najčešće karakteriše vrtoglava visina potpetica. Ipak, to ne smeta milionima žena koje sanjaju o barem jednom paru "lobutinki" u svom ormaru.

Sa 12 godina je pobjegao od kuće i njegov život u tinejdžerskom periodu je bio vrlo buran. Živio je u Egiptu, a zatim u Indiji, odakle se vratio s mnoštvom crteža visokih potpetica. Te crteže je počeo da nudi najpoznatijim modnim kućama te upoznao Rožea Vivijera, u čijem ateljeu je postao šegrt. Potom je počeo da radi kao slobodni dizajner i kreirao je obuću za "Chanel", "Yves Saint Laurent" i "Maud Frizon", do kraja osamdesetih godina, kada je prestao da se bavi modom i okrenuo pejzažnoj arhitekturi, ali mu je nedostajao rad s obućom, te je 1991. godine osnovao svoju firmu.

Prva cipela koju je dizajnirao bila je inspirisana princezom od Velsa - baletanke s ispisanom riječju "ljubav". Koliko on zna, princeza ih nikada nije kupila, ali mnoge žene jesu.

Izdao je i knjigu visoke mode nazvanu upravo po njemu i vrlo je tražena jer je poznati dizajner cipela u njoj objavio svoje prve kreacije te mnogo neobjavljenih skica i fotografija iz lične arhive. U knjizi se govori i o saradnji s njegovim ključnim klijentkinjama Ditom fon Tiz, Kristin Skot-Tomas i Faridom Helfao, koje su i proslavile njegove cipele.

Lobutin je odgovoran što su potpetice visoke 16 cm s pozornice ušle u sastavni dio garderobe žena, no i za sve više deformacija stopala.

Vivijen Vestvud

ZAŠTITNICA PANK KULTURE

Vivijen Izabel Svajr rođena je u Glosopu, u Derbiširu, 8. aprila 1941. Majka joj je bila krojačica, a otac je odrastao u porodici izrađivača cipela. Krajem pedesetih preselili su se u London. Napustivši školu sa 16 godina, upisala je Umjetnički koledž Herou, studirala je modu i izrađivanje nakita od srebra, ali je i to prekinula poslije nekoliko semestara. Od mladosti je rušila granice - preuredila je svoju školsku uniformu, napravivši od nje kratku suknju, a često je sama pravila svoju odjeću. Čovjek koji joj je promijenio život bio je Malkolm Edvards, koji je 1971. promijenio ime u Malkolm Meklaren, legenda panka i "Sex Pistolsa". Vivijen je iste godine ošišala kosu na kratko i ofarbala je u plavo i tako postala jedan od zaštitnih znakova pank kulture. Vestvudova i Meklaren su otvorili prodavnicu u Londonu, u kojoj su prodavali majice sa sloganima, što ih je dovelo na godišnju reviju u Njujork. Vivijen je oblačila "Pistolse", a ubrzo je prešla i na američko tržište. Početkom osamdesetih Meklaren i ona su se razdvojili, a Vivijen inspirisana novim pravcem u muzici, na čelu sa Bojom Džordžem, počinje da kreira ekstravagantne kostime koji su naginjali homoseksualizmu.

Godine 1981. je imala prvu modnu reviju, 1983. je osvojila Pariz, godinu kasnije Tokio, već 1989. je proglašena za jednog od šest najboljih svjetskih dizajnera, a pri tom su ostala petorica bili muškarci. Poslije toga njena karijera je neprekidno išla uzlazno, a njen stil najčešće opisuju kao mješavinu Merilina Mensona i Kelvina Klajna. Njene kreacije su oduvijek bile kontroverzne, ali su pronalazile put do ormara žena širom svijeta. "Posljednja stvar koja me interesuje je da budem u toku s vremenom. Više volim da idem brže od toga. Ako idete u korak s vremenom, nemate šta da vidite. Zapravo, stalno nešto propuštate", kazala je svojevremeno.

Manolo Blanik

AKCENAT NA STILETO PETU

Manolo Blanik, rođen kao Manolo Blanik Rodrigez 27. novembra 1942. u Češkoj, je španski modni dizajner, jedan od najvećih u svijetu ženskih cipela. Odrastao je na Kanarskim ostrvima, diplomirao na Univerzitetu u Ženevi 1965. i studirao umjetnost u Parizu. Preselio se u London 1968. da radi u modnom butiku "Zapata" i pisao je za italijanski "Vogue". Godine 1972. Ozi Klark ga je pozvao da stvori cipele za njegovu šou pistu. Uz kredit od 2.000 funti, Blanik je kupio "Zapata" od vlasnika i otvorio je svoj butik. Skrenuo je pažnju na stileto petu, koja je ostala brend oslonac, a njegove cipele ubrzo postale simbol čistog klasičnog stila. Butici mu se nalaze u Londonu, Njujorku, Las Vegasu, Kuvajtu, Hon Kongu...

Danas, kada ga optužuju da stavlja žene u vrlo neprijatnu situaciju da dan provode na vrtoglavo visokim potpeticama i da su mu cipele možda fetiš, Blanik odgovara da sve to nije tačno. Cipele su prvo što primijetite na ženama, kaže on, nekada su se dijelile na elegantne i seksi, danas žene za to više nemaju vremena, uglavnom izađu ujutru i vraćaju se kući tek uveče, one moraju imati cipele koje su prvenstveno udobne, a onda i one koje će odgovarati svakom mjestu na kome se pojave u toku dana, od kancelarije do restorana. Već trideset godina dizajnira cipele koje danas, zahvaljujući seriji "Seksi grad", sanjaju žene širom svijeta. Naravno, njegove cipele su bile poznate i prije serije, ali zahvaljujući Keri, koja u svakoj epizodi o ovim cipelama govori s poštovanjem, dalo im je mitsku notu. One su kraljice luksuza, seksi, originalne, udobne, jednom riječju - savršene.

Džimi Ču

SKROMNI MALEZIJSKI POSTOLAR

Cipele Džimija Čua vjerovatno su prvi luksuzni brand 21. vijeka, tvrde u novoj knjizi Lorin Goldstin-Krou i Sagra Maseira de Rozen. Zajedno su napisale knjigu "The Towering World of Jimmy Choo" (Nadmoćni svijet Džimija Čua), u kojoj na 228 stranica otkrivaju kako je skromni malezijski postolar uz pomoć raspuštene engleske bogatašice Tamare Melon stvorio bogatstvo koje danas vrijedi više od 300 miliona dolara.

Džimi Ču je naučio izrađivati cipele još kao dječak od 11 godina u Penangu, dok je kuvao obroke za obućare. Sudbinu mu je promijenilo putovanje u London, gdje je otišao posjetiti rođake. U Londonu je radio u restoranima i kao čistač u tvornici cipela - trebao mu je novac da završi Tehnički koledž, koji je danas dio Londonskog koledža za modu. Malezijski postolar je 1986. iznajmio prostor u Hakniju i počeo izrađivati unikatne cipele. Njegove sposobnosti brzo su došle do izražaja, jer su njegove cipele već 1988. dobile modni editorijal od osam stranica u britanskom "Vogueu", a dvije godine poslije njegova najvjernija klijentkinja postala je princeza Dajana. Džimijeva desna ruka u maloj radionici bila je Sandra Čoi, nećakinja njegove supruge Rebeke. Klijenti su čak donosili uzorke haljina kako bi im Ču i Sandra izradili cipele koje će odgovarati bojom ili dezenom uz odjeću.

Džimi Ču - pravi Džimi Ču, a ne brand - i dalje izrađuje cipele, komad po komad, ali pod imenom "Jimmy Choo Couture". Najniža im je cijena 350 funti. Potpisao je ugovor koji mu brani da novinarima govori o poslovanju kompanije, zbog čega ništa nije smio reći ni za ovu knjigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije