Ljepota

Crno-bijeli spektakl Živanšija i Marine Abramović

Crno-bijeli spektakl Živanšija i Marine Abramović
Crno-bijeli spektakl Živanšija i Marine Abramović

Sa 88 crno-bijelih kombinacija, originalnih maski i u prisustvu skoro svih poznatih ljudi Njujorka, Rikardo Tiski je desetu godišnjicu rada sa Živanšijem proslavio u velikom stilu.

Toliko se toga desilo na Živanšijevom spektaklu u Njujorku o čemu možemo da pričamo, tako da ćemo početi od kraja. Ništa nije očaravajuće kao defile senzualnih supermodela obučenih u ukrašene večernje haljine, sa maskama prekrivenim nakitom Peta Mekgrata. Modeli su izvodili performans umjetnice Marine Abramović sa zalaskom sunca u pozadini, noseći grane u rukama dok su stajale pod vodopadom. Bio je to momenat koji je otopio srca mnogih ljubitelja mode, a razgovore o Kim i Kanjeu stavio u drugi plan.

Kada je govorila o performansu, Abramović je rekla da je dugo oklijevala, zbog tajminga, blizu 11. septembru. Koja je uloga mode kada se radi o uspomenama na jedan od najmračnijih dana u istorijji? Ipak, njena saradnja sa Tiskijem, korišćenje drvene gradnje kao seta i uzbudljive internacionalne muzike uključujući i monaha sa Tibeta koji je samo spokojno sjedio, ispala je vrlo dirljiva. Sigurna sam da nisam jedina koja je osjetila olakšanje jer nije bilo nastupa pop zvijezdi, komercijalnog hausa, ni promotivnih parfema i poklona.

Ali, ipak je ovo Živanši, naravno da je bilo poznatih ljudi. Mnogo njih. Uma Turman je izgledala naročito kraljevski u bijelom, zajedno sa Džulijom Roberts sa svojim osmijehom. Pojavila se i nova garda dizajnera: Vang, Altucara, Proenca Šuler. Naravno, tu je bio i Kanje i veoma trudna Kim, koja je redefinisala trudnički stil.

Da li je budućnost mode eilitizam ili demokratija? Koja je uloga poznatih i društvenih mreža u ovoj industriji? Ovaj jedinstveni događaj je ponovo pokrenuo ova pitanja koja već neko vrijeme lebde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije