Ljepota

Čuvar modnog duha Louisa Vuittona

Čuvar modnog duha Louisa Vuittona
Čuvar modnog duha Louisa Vuittona

Prije samo godinu dana modna kuća "Louis Vuitton" je otvorila muzej na obodu Bolonjske šume u Parizu, ogromnu staklenu građevinu, nazvanu "ledeni brijeg".

No, kao novitet spektakularnom izložbom u ekskluzivnom vrtu predstavili su svoj drugi, intimniji modni prostor.

U novom izložbenom prostoru sakupljeni su predmeti i dokumenti koji prate 160 godina dugu tradiciju ovog svjetskog brenda.

Nazvan "La Galerie", ovaj muzej se prostire na 600 metara kvadratnih u dvospratnoj vili smještenoj u predgrađu Asnieres-sur-Seine, dijelu Pariza u kojem se i dalje nalaze stari modni ateljei ovog brenda. Na prostoru novog muzeja možete naći preko 400 modnih predmeta i dokumenata iz bogate arhive koja broji preko 26.000 predmeta i preko 165.000 dokumenata. Od kofera čuvenog dizajnera Paula Poireta do ličnih predmeta članova Vuitton porodice, koji uključuju i par venecijanskih sandala na platformu iz 17. vijeka. Na donjem spratu se nalaze putne torbe i koferi te toaletni pribor, uz propratne brušure iz prošlosti, lična pisma porodice, ali i moderni predmeti, poput torbe koju je prošle godine dizajnirala Sindi Šerman.

Unaokolo su rapoređene i kreacije prošlih i sadašnjih kreativnih direktora brenda - Ghesquierija, Kim Džons i Marka Džejkobsa, ali i vintidž modeli dizajnera poput Žana Lanvina, Kristijana Diora i Madelein Vionet, koji predstavljaju različite modne epohe.

Za stalni rad na postavkama unutar ovog muzeja zadužena je Džudit Klark, profesor modnih studija i kustosica koja je postavila izložbu u novootvorenom LV muzeju. Svojim vještinama i umijećem pokušava dočarati, oživjeti i potpuno približiti izložbeni prostor posjetiocima.

"Ovdje se radi o modi kao modi, modi kao saradnji i modi koju muze, te oni koji je nose vide. Te i kroz putne torbe, a onda se to sve na neki način personifikuje", istakla je Klarkova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije