Ljepota

Dječji saloni ljepote zavladali Amerikom

Dječji saloni ljepote zavladali Amerikom
Dječji saloni ljepote zavladali Amerikom

Do prije deset godina djevojčice su molile svoje majke da im daju da se našminkaju njihovom šminkom, jer je to bilo "zabranjeno područje".

Da su se stvari drastično promijenile svjedoči i to da današnje majke svoje djevojčice vode u posebne spa centre, gdje njihove kćerke uživaju u tretmanima, prilagođenim njihovoj dobi. Vjerovali ili ne, ali nekim od tih djevojčica je svega sedam godina.

Da li je jednoj sedmogodišnjakinji zaista potrebna masaža? Da nije, u SAD ne bi cvjetala spa industrija za djecu, koja godišnje ubire ogromne sume novca. I dok kozmetički saloni za odrasle nude uobičajene usluge, saloni ljepote za djecu imaju svoje posebne usluge, koje uključuju manikir, pedikir, frizuru, te piling eteričnim uljima. Ovaj najnoviji trend je naprosto zavladao u SAD.

Naime, prema najnovijoj statistici, čak 25 odsto od ukupno 20.000 kozmetičkih salona u zemlji nudi usluge za one mlađe od 13 godina.

Jedan od takvih salona je i "Beverly Wilshire", koji se nalazi na Beverli Hilsu, a koji naplaćuje 50 dolara za 15-minutni proces "masaže lica za princeze". Za one koji žele nešto jeftiniji tretman, tu je "Orbeez Luxury Spa", koji isti tretman nudi za 30 dolara.

U Njujorku je najpopularniji "Seriously Spoiled", koji je u potpunosti posvećen tretmanima djevojčica, a imaju uslugu sređivanja za rođendane i proslave.

Pejdže Ehersman se "počastila" tretmanom za svoj sedmi rođendan.

"Osjećala sam se kao najljepša princeza na svijetu", kaže Pejdž, koja je na tretman povela i drugarice s kojima je slavila rođendan. Zapravo, rođendan je i proslavila u kozmetičkom salonu, gdje je kasnije održana i mala zabava. Naime, nakon tretmana, sve su se obukle u posebne haljine, prošetale specijalnim crvenim tepihom, a zatim su ih provozali u limuzini.

"One sve zaslužuju nešto posebno", kaže Kari Ehersman, majka male Pejdž. "Ne želim da pomisli da ako odbijem njenu želju, da to znači da je ne volim, jer djevojčice u tim godinama to tako shvataju", dodaje ona.

Ovi dječji kozmetički saloni najviše zarađuju upravo od rođendanskih zabava, koje predstavljaju sofisticiraniju verziju dječje zabave, bez hamburgera i pica. Ove zabave koštaju od 500 pa sve do 3.000 dolara, u zavisnosti kakvu tematiku rođendana izaberete.

I roditelji vole ove kozmetičke salone, jer vjeruju da njihova djeca zaslužuju samo najbolje. Lin Meknes iz Međunarodnog udruženja spa centara kaže da je dobro što djevojčice paze na svoj izgled odmalena.

"To je isto kao što od najranijeg djetinjstva učite djecu da idu kod zubara, jer je to zdrava navika. Kako je i ovo dobra navika, treba da ih naučimo da idu i na kozmetičke tretmane i brinu o svom tijelu", kaže ona.

Ipak, ne misle svi isto. Naime, dječji psiholog Medlin Levin nazvala je ove kozmetičke salone najgorom idejom koja se ikada pojavila. Sociolog Kristin Karter takođe ima slično mišljenje.

"Gdje ovo sve ide? Kozmetički i spa centri za djecu? Ne znam, to ne ide uz njihovu dob", rekla je ona, dodajući da će roditelji tako napraviti "nove male Kardašijanke".

Ipak, majke su mišljenja da su ovi tretmani bezopasni jer niko od njih ne pretjeruje. "Pokušavam da svoje kćerke naučim da brinu o sebi, da same sređuju svoje nokte, da održavaju frizuru urednom", kaže jedna majka i dodaje: "Mislim da je i njima zabavno otići u jedan takav centar i da im tete sve srede odjednom, i nokte i kosu i sve što je potrebno."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije