Ljepota

Do savršene forme uz ples na mjesecu

Do savršene forme uz ples na mjesecu
Foto: N.N. | Do savršene forme uz ples na mjesecu
N.N.

Vjerovatno ste već imali priliku vidjeti akrobate i plesače koji izvode impresivne tačke na nekoliko metara visine, ali mnogi na prvu pomisle da se radi o nedostižnoj disciplini koja se savladava od malih nogu.

U pitanju je vid fitnesa nazvan vazdušni ples ili ples na mjesecu, koji u svijetu postaje sve popularniji ne samo kao vrsta akrobatskih muzičko-scenskih nastupa, već i kao oblik fitnesa, te je kao takav dostupan svim zainteresovanima.

Kreativni izazov

Najpopularnija vazdušna disciplina zasigurno je ples na svili, ali sve popularniji postaje i ples na vazdušnom ringu (obruču) koji su prepoznali oni koji vole živjeti aktivno i stalno su u potrazi za nečim novim.

Radi se o željeznom rekvizitu u obliku kruga koji visi sa stropa i na kojem je moguće izvoditi vježbe i plesne pokrete u vazduhu. Zadržavanje u vazduhu uz izmjenu sporih i brzih elemenata i padova u početku djeluje kao popriličan izazov, ali uz redovnu vježbu, u samo nekoliko mjeseci moguće je postići ogroman napredak. Od početnih nesigurnosti prilikom penjanja i straha od inverzija ili pogrešnih pokreta, redovni polaznici uspijevaju savladati tehniku pravilnog izvođenja pokreta, povećati svoju snagu, balans i fleksibilnost na vrlo kreativan način - kroz ples na visini.

Nema izgovora, odvažite se

Ovakva vrsta vježbe uglavnom je popularna među ženskom populacijom, a idealna je za sve odvažne i neustrašive žene željne novih izazova, ali isto tako i za žene koje se žele suočiti sa svojim strahovima i napustiti zonu ugođaja te malo promijeniti perspektivu. Važno je naglasiti da, za razliku od mnogih drugih oblika vježbanja, ovdje fokus nije na mršavljenju i dovođenju tijela u top formu, već na samoj vještini. Ipak, pozitivne promjene postaju vidljive veoma brzo jer uz ovakav tip vježbanja i plesa jačaju se ruke i mišići gornjeg dijela tijela, ali i cjelokupna forma može doći do savršenstva. Osim očiglednih fizičkih dobrobiti, ples na ringu zaljubljenicima u ovu vještinu donosi još puno više. On dodatno povećava samopouzdanje jer svakim novim savladavanjem naizgled nemogućih pokreta probijaju se vlastite granice. Istina je da uprkos velikoj želji, brojne žene i danas vjeruju da ovakva vrsta fitnesa nije za njih te kao glavni izgovor najčešće navode dob, neiskustvo u plesu, građu i slično.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije