Ljepota

Eterično ulje blago iz bočice

Eterično ulje blago iz bočice
Eterično ulje blago iz bočice

Korištenjem eteričnih ulja, a posebno njihovim kombinovanjem i prilagođavanjem određenom tipu kože mogu se postići odlični rezultati. Mješavina eteričnih i biljnih ulja prodire do najdubljih slojeva kože te tako podstiče razvoj zdravih ćelija, povećava vlažnost i uklanja višak tvari na zdrav i prirodan način.

Predstavljam vam pet divnih ulja koja dolaze iz prirode i nose talas svježine za lice i tijelo. Dozvolite sebi eksperiment, koristite ulja koja vam odgovaraju mirisom i teksturom.

ULJE LAVANDE: Često se naziva "ljekovito blago iz bočice" i to zbog svog širokog spektra primjene. Upravo zbog toga je dobro da se ulje lavande nađe u svakom domaćinstvu, s obzirom na to da je vrlo efikasno u saniranju opekotina. Protivupalna svojstva lavande su bila ključna za početke moderne aromaterapije. Za lavandu se smatra da ubrzava proces zacjeljivanja rana i umanjuje posjekotine, a ulje lavande ima sposobnost da ugodno smiruje, te se stoga koristi i kod smanjivanja stresa.

ULJE MARELICE: To je lagano ulje, nježne i fine teksture, koje se dobija od sjemenki koštica marelice, a najčešće se koristi u njezi i tretmanima lica jer tonizira, hrani, hidratizira, obnavlja, omekšava i kožu čini gipkom. Dobro je koristiti ovo ulje umjesto noćne kreme jer osnažuje epiderm. Za osjetljivu kožu koristite 20 ml ulja marelice, 10 ml ulja badema, te dodajte četiri kapi kamilice, dvije kapi lavande i uživajte u cvjetnom mirisu.

ARGAN ULJE: Ono ima izvanredna obnavljajuća svojstva, naročito pogodno za suvu i osjetljivu kožu, tonira i koži vraća sjaj, a odlično je kod oštećene kože, raspucane, strija, opekotina. Kod oštećene i osjetljive kože možete koristiti spomenutu recepturu, ali umjesto badema dodajte ulje argana.

ULJE ČAJEVCA: Ima izrazito širok spektar antibiotičkih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava koja su se potvrdila i u naučnim istraživanjima.

Ulje čajevca se upotrebljava kod manjih mjestimičnih povreda, ali i kao sastojak preparata za oralnu higijenu. Efikasno se koristi i u slučajevima gljivične infekcije kandidom, atletskog stopala i akni.

ULJE RUZMARINA: Krasi ga začinska aroma, prije nego cvjetna, te ostvaruje zagrijavajući efekat, a naročito je koristan kod ublažavanja smetnji artritičnih zglobova te nelagode u mišićima. Duga je istorija upotrebe ovog eteričnog ulja i kod prehlade i gripa. Interesantno je to kako se ulje ruzmarina često povezuje i sa poboljšanjem rasta kose u slučajevima alopecije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije