Ljepota

Glina "liječi" masnu kožu

Glina "liječi" masnu kožu
Glina "liječi" masnu kožu

Iako se problemi s masnom kožom često povezuju s pubertetom, kad se pojačano aktiviraju lojne žlijezde, mnoge žene (i muškarci) bore se s pretjeranim sjajem masne kože i u zrelijoj dobi.

Uzroci masne kože mogu biti razni. Na prvom mjestu je genetika, zatim neuravnotežen rad hormonalnih žlijezda koji može da dovede do pretjeranog stvaranja sebuma, tj. masnoće. Masni sjaj T-zone, sklonost aknama i miteserima, proširene pore i ostale nevolje s masnom kožom nose i jednu prednost: masna koža sporije stari zbog vićeg nivoa hidratacije u poređenju sa suvom ili osjetljivom kožom.

U srednjem, vezivnom sloju kože (dermisu) nalaze se žlijezde lojnice, koje proizvode sebum. On prolazi kroz dlačno-lojni folikul na površinu kože i pomaže u stvaranju zaštitnog hidrolipidnog sloja. Kod masne kože, sebum je gušći, pretjerano se luči, ispunjava i proširuje pore te izaziva masan sjaj, posebno na mjestima gdje je povećan broj žlijezda lojnica (čelo, nos i brada). Proširene pore ispunjene sebumom, nečistoćom i odumrlim stanicama kože dovode do stvaranja mitesera, a začepljeni folikuli postaju idealan teritorij za razvoj bakterije koja uzrokuje akne.

Da bi se spriječili upalni procesi, masnu kožu treba pravilno i redovno njegovati i čistiti. Jednom mjesečno treba raditi higijenski tretman lica koji obavlja stručna osoba. Cilj kozmetičkog tretmana se svodi na umjereno odmašćivanje kože do određene granice i dovođenje kože u normalno stanje.

Za njegu kože kod kuće koristite blagi tonik ili gel za umivanje niske PH vrijednosti, bez ulja i alkohola, koji će ukloniti višak masnoće, te očuvati površinski hidrolipidni film. Čišćenje lica sapunom, agresivnim tonicima ili prečesto umivanje mogu pogoršati stanje te pojačati stvaranje sebuma.

Preporučuje se maska od zelene gline jer će glina upiti pretjeranu masnoću, mrtve ćelije i nečistoću iz pora. Izbjegavajte preparate koji u sebi sadrže masnoću. Takođe se ne preporučuju preparati koji u sebi sadrže alkohol jer će dodatno isušiti kožu i pojačati rad lojnih žlijezda, a samim tim i stvaranje sebuma, tj. masnoće.

Sanja Vujičić-Štrkić,

kozmetičar  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije