Ljepota

Gorana Pećanac izrađuje torbe od papira

Gorana Pećanac izrađuje torbe od papira
Gorana Pećanac izrađuje torbe od papira

Gorana Pećanac iz Banjaluke se na neuobičajen način bavi reciklažom stare hartije kojoj uz mnogo truda i mašte daje novi oblik, pa tako pletenjem papira od starih novina izrađuje unikatne ženske torbe.

"Izradu torbi od papira sam počela isključivo zbog slobodnog vremena kojeg imam mnogo. Vidjela sam reportažu na televiziji, a potom malo istražila na internetu njihovu izradu i odlučila da pokušam. S obzirom na to da sam nezaposlena, nisam se mnogo dvoumila da li da pokušam iskoristiti svoje slobodno vrijeme", kaže Gorana koja je po struci profesor razredne nastave.

Ističe da joj je struka pomogla u ovom poslu jer učitelji moraju biti veoma kreativni.

"Prvu torbu sam uradila za sebe i pošto je rezultat rada bio dobar nastavila sam dalje. Za izradu manje torbe je potrebno i do 35 sati rada", dodala je ona.

Prvo obezbijedi potreban papir i svaki papir mora biti iste veličine kako bi se mogao kasnije uklapati jedan do drugog, a boja je, naravno, po izboru.

"Zatim na svaki papir lijepim selotep traku. Poslije toga savijam papire i uklapam jedan do drugog. Kada sklopim sve papire, torbu spajam šivanjem. Za šivanje koristim silk kako bi torba bila čvrsta te na kraju stavljam kopčanje. Cijela izrada je ručni rad, od sječe papira do šivanja. Zasad imam manji broj urađenih torbi, neke sam poklonila, a sada ću pokušati i sa prodajom", kaže ova mlada kreativka.

Dodaje da mnogo razmišlja o modelima torbica pa je u svaku uloženo puno vremena, truda i ljubavi. Planira od papira praviti veće torbe, a ideja je mnogo.

Unikatni Goranini radovi oduševljavaju sve koji ih vide. Iznenađeni su prije svega da torba od papira može biti funkcionalna.

"Jednobojne torbe su zaista zahtjevne, one iziskuju puno više vremena - ne mogu reći baš duplo, ali sigurno jedan radni dan", kaže Gorana.

Ova nezaposlena učiteljica dok ne nađe zaposlenje veliku pažnju će i dalje posvetiti izradi papirnih torbica, a svi zainteresovani ih mogu pogledati na Facebook stranici "Torbe od papira".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije