Ljepota

"Gucci" odbacuje krzno

"Gucci" odbacuje krzno
Foto: Ilustracija | "Gucci" odbacuje krzno

Vodeća modna kuća "Gucci" objavila da više neće koristiti životinjsko krzno počevši od svoje kolekcije za proljeće i ljeto 2018. godine.

Marko Bizarri, predsjednik i glavni direktor "Guccija", objavio je ovu odluku tokom događanja "Kering Talk" na londonskom koledžu mode i izjavio: "Jedna od suštinskih vrijednosti je društvena odgovornost i nastavićemo stremiti prema boljem za okoliš i životinje.

"Gucci" jedva čeka napraviti ovaj sljedeći korak te se nada da će nadahnuti ostale na inovaciju i podizanje osviještenosti mijenjajući luksuznu modnu industriju nabolje.

Ova odluka rezultat je dugogodišnje saradnje "The Humane Society of the United States (HSUS)" i LAV-a, članica "Fur Free Alliancea", međunarodne koalicije koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja koje zajedno rade na ukidanju trgovine krznom. Politika nekorištenja krzna "Guccija" uključuje kune, kojote, kunopse, lisice, kuniće i astrahan (persijsko krzno janjadi ubijene kao fetusi ili tek nekoliko dana nakon rođenja), kao i sve ostale vrste životinja uzgajanih ili ulovljenih posebno radi njihovog krzna.

"Nova politika 'Guccija' koja ne uključuje životinjsko krzno predstavlja prekretnicu i novi smjer za industriju luksuzne mode. Ovaj brend zauzima snažan stav za životinje pokazujući svijetu da je budućnost mode bez životinjskoga krzna", naglasio je Džon Vinding, predsjedavajući organizacije "Fur Free Alliance".

Kompanija se ovom objavom priključila brojnim ostalim vodećim modnim brendovima i trgovinama koje ne koriste krzno poput Armanija, Hugo Bossa, Net-a-Portera, Stelle McCartney i brojnih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije