Ljepota

Izgubite tri kilograma pomoću medene dijete

Izgubite tri kilograma pomoću medene dijete
Izgubite tri kilograma pomoću medene dijete

Možda vam zvuči previše slatko i ukusno da bi vam med pomogao u mršavljenju i gubitku težine?

 Odgovor je u metaboličkoj snazi koju med posjeduje – tvrdi nutricionista Majk Meklnes.

On je utvrdio da med podstiče promjene u metabolizmu, zbog čega bolje djeluje na tijelo i topi salo u odnosu na šećer, čak i kada spavate. Dakle, bez izgladnjivanja i bez stroge dijete možete izgubiti i do 3 kg nedeljno, prenosi LJ&Z.

Meklnes ističe da je tajna ove dijete samo u tome da zamijenite upotrebu šećera medom. Takođe, ovdje je ključno nadomješćivanje kojeg u drugim dijetama nema – dodajte kašiku meda u vruću šoljicu vode. Držite se toga i još nekoliko jednostavnih pravila i mehanizam u glavi će se okrenuti, pa će se i žudnja za šećerom zaustaviti.

Dijeta je efikasna zbog toga što tijelo sagorjeva više masti tokom prvih nekoliko sati sna nego u bilo koje drugo vrijeme. To u kombinaciji sa isključenjem rafinisanog šećera iz ishrane predstavlja korak koji će balansirati moždane signale koji nam govore da nam nedostaje šećera kada počnemo da osjećamo umor ili pad energije.

Zamijenite šećer medom

Dosta ljudi čvrsto vjeruje da su masnoće glavni neprijatelj kada je u pitanju gubitak tjelesne težine, a zapravo postoji mnogo dokaza koji pokazuju da je krivac šećer. Izbacite sve šećere i upotrebljavajte med kao alternativu. Započnite dan kašikom meda u toploj šoljici vode. Takođe, namažite med na integralno pecivo, dodajte u jogurt i slično. Obavezno pola sata prije spavanja opet popijte med u toploj vodi.

Nerafinisani ugljeni hidrati

Integralni hljeb, tjestenina i smeđi pririnač su namirnice bogate vlaknima i jako su dobre za probavu. One pružaju duži osjećaj sitosti, zato slobodno ispunite svoj tanjir dobrim proteinima i povrćem.

Proteini, proteini, proteini…

Time što jedete dovoljno proteina osiguravate duži osjećaj sitosti i da vaše tijelo duže vrijeme ne zahtjeva šećer. Jedite pečenu ribu (ne pohovanu), piletinu bez kožice, svinjetinu, govedinu, jaja.

Salata, povrće i voće

Kada je u pitanju ova dijeta, jednostavno nema previše pravila za to koliko se smije jesti salate. Pojedite bar dva komada voća na dan. Takođe, pijte jogurt, konzumirajte svježi sir i mlijeko.

Brza hrana

Ova dijeta funkcioniše samo ako izbjegavate kalorije prisutne u prerađenoj hrani. Dakle, čips, kolači, keks, gazirana pića, pržena hrana, prerađena hrana i slično – zabranjeno!

Izbjegavajte ugljene hidrate jedan dan nedeljno

Bar jedan dan u nedelji odredite da ne konzumirate ugljene hidrate ni u jednom obliku. To znači da nema hljeba, pirinča, tjestenine, brašna, krompira i žitarica.

Zaboravite na krompir

Medena dijeta uključuje potpunu zabranu krompira – bilo da je pečen, kuvan, čips, pire ili nešto drugo.

Ideje za ručak i večeru

Neki od prijedloga su supa od bundeve, salata sa tunjevinom, pileća supa, piletina marinirana u medu, salata s povrćem i medom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije