Ljepota

Kostimima uveseljava djecu

Kostimima uveseljava djecu
Kostimima uveseljava djecu

Kauboji, vile, princeze, pingvini, nindža kornjače, ali i svi drugi likovi iz crtanih filmova i bajki rezultat su rada Gordane Pejčinović iz Banjaluke, koja ih kreira i šije, ispunjavajući želje mališana iz grada na Vrbasu, ali i šire.

Šarenilo čak 250 kostima, raznih maski, ukrasa za kosu, šešira, perja dočekaće vas u njenom salonu u srcu Banjaluke.

Prvi kostim nastao je kako bi ispunila želju kćerki, ali ubrzo je shvatila da postoji potreba za kostimiranjem djece.

"Kasnije sam počela da pravim za kćerkine drugare neke sitnice pa se pomalo pretvorilo u neki moj biznis. Za kostime postoji potreba koju nekada sami roditelji diktiraju ili vaspitačice u vrtićima'', rekla je Pejčinovićeva.

Često se dešava da radi kostime za čitavu grupu mališana koji zajedno nastupaju u priredbi.

"Pored narudžbi, nekada uradim i kostim za koji meni dođe inspiracija. Za jedan kostim treba čitav dan, dok se osmisli, nabavi materijal, skroji, sašije. Kostim podrazumijeva detalje, ako je životinja neka, onda treba rep, kapa, rajf sa ušima, sve zavisi da li je kostim za dječaka ili djevojčicu, ali treba izraditi i te detalje. Nije uvijek ni lako napraviti neki kostim, ali mi je zadovoljstvo", priča Pejčinovićeva.

U posljednje vrijeme kostime naručuju i djeca većeg uzrasta, od deset do 12 godina.

Dječaci najviše traže kostime superjunaka poput Spajdermena, Betmena, Zoroa, nindža kornjača, a djevojčice princeze, Hello Kity, Frozen Else i slično.

"Osim kostima, radim svečana odijela za dječake i haljinice za djevojčice, što je za roditelje jeftinije kada pripremaju djecu za krštenje, rođendan ili neku drugu svečnost", kaže Pejčinovićeva.

Najviše posla za nju je u maju, kada svi vrtići imaju maskenbal, te tada oblači čitave grupe mališana predškolskog uzrasta, a često roditelji iz drugih gradova naručuju kostime jer ih malo gdje ima kupiti.

Osim vrtića i pojedinačnih narudžbi, u školama su naručivali kostime za završne priredbe.

"Ako je priča o sedam patuljaka, prvo mi se javi mama jednog djeteta, a za nekoliko sati javi ih se još šest. Kada nemam vremena da šijem, malo improvizujem jer imam pripremljene skafandere u raznim bojama i onda ih korigujem detaljima", otkrila nam je o svom poslu Pejčinovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije