Ljepota

Lijepa stopala i zdravi nokti pred izlazak na plažu

Lijepa stopala i zdravi nokti pred izlazak na plažu
Lijepa stopala i zdravi nokti pred izlazak na plažu

Jedno od najneugodnijih oboljenja, koje do izražaja dolazi tokom ljeta kada se izujemo u sandale i papuče, su gljivične infekcije noktiju na nogama.

Vjerovatno i ne razmišljate o tome koliko vremena svakog dana provodite u zatvorenoj obući koja onemogućava vašem stopalu normalnu ventilaciju, a to je jedan od glavnih uzročnika ovih napasti zbog kojih ćete dane na plaži dočekati nespremni.

Gljivične infekcije noktiju se češće javljaju kod odraslih i veliki dio svjetske populacije pati od tog problema. U početnoj fazi se najčešće javlja gljivična infekcija kože, koja se prepoznaje kao promjena izgleda kože stopala, ili između prstiju na nogama. Koža je perutava i lagano crvena, a kasnije se mogu javiti jak svrab i mehurići (plikovi). U kasnijem stadijumu koža puca i stvara vlažne fleke na koži koje izazivaju jak bol.

Ova gljivična infekcija se u velikom broju slučajeva prenosi i na nokte i izaziva njihovo oštećenje i propadanje. Obično se oboljenje javlja na bočnim dijelovima nokta, kao i na slobodnom rubu i dovodi do promjene boje nokta, koji postaje zadebljan i žute boje i počinje da se odvaja od ležišta nokta. Postepeno se gljivična infekcija širi i zahvata sve veći dio nokatne ploče.

Kako se dobijaju gljivične infekcije?

Gljivične infekcije su rezultat kako naslednih tako i faktora okoline. Češće se javljaju kod onih članova porodice koji imaju predispozicije za njih ali to ne mora biti slučaj. Glavni uzročnik gljivica na nožnim noktima su vlaga i mrak u kojima se stopala nalaze tokom najvećeg dela dana. To je naročit problem zimi, kada su stopala po ceo dan zarobljena u debelim čarapama i cipelama. Stopala se tokom celog dana znoje i tu se stvara idealna atmosfera za razvoj gljivica.

Gljivice su prenosive infekcije i lako ih možete zaraditi od drugih. Mogu se preneti pozajmljivanjem obuće jer se tokom hodanja stopala znoje i deo infekcije ostaje na njoj tako da će se vrlo verovatno preneti na onoga ko je sledeći bude koristio. Gljivice se mogu javiti i usled neodgovarajuće higijene ili čestog izlaganja noktiju vodi i vlažnim uslovima. Pod na bazenu, u sauni ili kupatilu može biti idealno mesto na kome ćete zaraditi gljivice.

Borba protiv gljivica

Ako infekciju ne liječimo, uzrokuje promenu boje nokta, bol i nelagodnost, a najbolje rješenje je svakako prevencija.

Redovno i pravilno održavajte higijenu, oko bazena ne bi trebalo da hodate bosi, ne razmjenjujte obuću sa drugima i trudite se da svojim stopalima što češće pružite priliku da slobodno dišu.

Ukoliko ipak dođe do infekcije, važi pravilo slično bilo kojem drugom zdravstvenom problemu - rana dijagnostika i pravovremeno liječenje su neophodni kako bi se spriječile dalje komplikacije i skratio proces iječenja.

Postoje mnogi mitovi o prirodnim lijekovima u vidu namirnica koje koristimo u svakodnevnoj ishrani, ali siguran način da se zaštitite i izliječite od gljivičnih napasti jesu specijalni serumi.

Mycosan je bioaktivni serum omogućava prevenciju, ali i liječenje gljivica na noktima. Serum se nabavlja u bočici sa četkicom i lako i jednostavno se nanosi na oboljeli nokat.

Potrebno je da dva puta dnevno nanesete Mycosan serum i jednom nedjeljno isturpijate nokte zahvaćene giljivicama. Takođe, u pakovanju seruma se nalazi i raspored namijenjen redovnom praćenju procesa liječenja. Sve što je potrebno da biste se zaštitili ili brzo izliječili od gljivičnih napasti je da redovno tretirate svoje nokte Mycosan serumom i pratite napredak u ličnom dnevniku, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije