Ljepota

Mirjana Vujčić: Ručno rađeni detalji i perfekcija krase vjenčanice (FOTO)

Mirjana Vujčić: Ručno rađeni detalji i perfekcija krase vjenčanice (FOTO)
Mirjana Vujčić: Ručno rađeni detalji i perfekcija krase vjenčanice (FOTO)

Oduvek je venčanica tražila od žene hrabrost i odlučnost prilikom prezentovanja, kao što su i žene oduvek kroz njih želele da istaknu svu svoju lepotu i ženstvenost. Savet stručnjaka u pogledu odabira svečane haljine je, po meni, uvek dobrodošao, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Mirjana Vujčić, kreatorka, koja je poznata po svojim kreacijama unikatnih vjenčanica.

Ova modna dizajnerka iz Novog Sada prvu samostalnu reviju je imala 2008. godine, a potom su se nizale mnoge kolekcije i učešća na revijama.

NN: Kreirate unikatne modele vjenčanica i haljina, a kako ste izjavili, pratite inspiraciju, a manje trendove. Ipak, šta je aktuelno kad su u pitanju vjenčanice za 2016. godinu?

VUJČIĆ: Trenutni modni trend ili vaše idealne mere ne garantuju vam da ćete zablistati u punom sjaju i skrenuti poglede na sebe, bilo da je u pitanju neki parti ili glam događaj. Vaša jedinstvena harizma, intelekt i istančan osećaj za modu su ono što će vas izdvojiti iz mase. Ispred svakog trenda je umeće prihvatanja inspirativne vrhunske mode koja je zasnovana na sigurnom kvalitetu. Upravo taj kvalitet i precizna veština transformisanja najfinijih materijala u vanvremenske modele uvek vrlo lako pronađu put do zadovoljnog klijenta. Po meni, to je ono što je aktuelno uvek, a ne samo u ovoj godini.

NN: Imali ste prvu samostalnu reviju 2008. godine. Koliko ste kolekcija imali za proteklih osam godina i postoji li zajednička veza?

VUJČIĆ: Nastojim da svake godine predstavim po jednu kolekciju svake sezone (proleće - leto), mada dogodi se da i vreme između njih ispunim jednom Pre-Fall kolekcijom, tako da sam danas jako zadovoljna kad se osvrnem na dosadašnji rad. Ne bih izdvajala nijednu svoju kolekciju posebno jer su mi sve podjednako drage, one oslikavaju svaka na svoj način moje tadašnje emocije i raspoloženje. Skromni i nenametljivi, uvek drugačiji detalji svaku kolekciju čine jedinstvenom, ali kako je moj senzibilitet oslikan paletom pastelnih boja i kako perfekciju vidim u kvalitetu i udobnosti svakog komada mogu reći da je to ono što predstavlja zajedničku notu za sve moje modele.

NN: Kad kreirate vjenčanicu, koliko pratite želje klijenata, a koliko svoju inspiraciju?

VUJČIĆ: "Wedding day" je onaj nestrpljivo iščekivani dan kad svaka devojka želi da zablista u svoj svojoj lepoti. To je momenat koji dozvoljava svu raskoš i romantiku ovog sveta. Onda je sasvim jasno da i buduća mlada ima određene želje za svoj wedding look. Neke devojke se odlučuju za jedan od već gotovih modela, neke svoju haljinu vide u kombinaciji dve ili više haljina, dok postoje i one koje nemaju jasno definisanu sliku o tome. U svakom slučaju posebna hemija i uzajamno poverenje koje se pri prvom susretu ostvaruju između mojih klijenata i mene ključni su u slagalici savršene haljine po ukusu mlade, a po mojoj sugestiji. Pomalo kao psiholog trudim se da proniknem u njen karakter, da osetim njene želje i prepoznam njen senzibilitet. Velika je prednost u tome što mi veruju kad obećam da će iz mog studija izaći s modelom koji će dati poseban pečat njihovoj dugo sanjanoj bajci i da će u njemu zablistati poput princeze.

NN: Šta je Vaš modni moto, a šta životni?

VUJČIĆ: Definitivno, svaka žena se rađa sa jedinstvenim stilom i kako ona sazreva tako sazreva i njeno viđenje mode i modnih trendova. Svako od nas u sebi nosi svoj lični identitet koji je ogledalo našeg karaktera i načina života. Ni ja nisam izuzetak u tome. "Less is more" (manje je više) - jednostavno, svedeno i vanvremenski, je moto kojim se vodim prilikom izrade modela. Unikatne i luksuzne kolekcije karakterišu moj nezavisni duh i originalni modni stil.

NN: Imate li savjete koje biste podijelili budućim mladama, ali i damama koje traže svečanu haljinu?

VUJČIĆ: Pojam mode i modnih trendova je relativna stvar jer svaka osoba poseduje drugačiji stil i harizmu pa tako na različite načine može da ponese elegantnu venčanicu, a da pritom na isto tako različit način dočara njenu lepotu, perfektnost i raskoš. Moj savet je da traže model koji odgovara pre svega njihovom senzibilitetu i građi, a ne ono što je trenutno u trendu jer to ne znači da baš taj model njima pristaje. Oduvek je venčanica tražila od žene hrabrost i odlučnost prilikom prezentovanja, kao što su i žene oduvek kroz njih želele da istaknu svu svoju lepotu i ženstvenost. Savet stručnjaka u pogledu odabira svečane haljine je, po meni, uvek dobrodošao.

NN: Gdje nabavljate materijale i koje birate?

VUJČIĆ: Materijale uglavnom uvozimo iz Italije i Francuske. Akcenat stavljam na poigravanje različitim materijalima, pa tako kombinujem svilu i čipku, ili kožu i kašmir, brokat i muslin, a jedinstvenim, ručno izrađenim detaljima svakom modelu dajem lični pečat. Verna sam i dosledna svojoj prepoznatljivoj zaljubljenosti u nežne i pastelne tonove koji jedan model čine bajkovitim i daju mu određenu dozu romantike.

NN: Koji su Vam novi dizajnerski i poslovni planovi?

VUJČIĆ: Čovek tokom čitavog života radi na sebi, istražuje, uči, sazreva. Samim tim pred sebe stalno postavlja nove ciljeve i ostvaruje zacrtane planove. Nakon svakog uspešno okončanog zadatka javlja se i nova zamisao i želja. U mom slučaju, svaka naredna želja veća je od one prethodne, ali ono što mi je iskreno najbitnije i što predstavlja moju bazu, polaznu osnovu u svakom novom poduhvatu jeste istrajnost i neodustajanje od kvaliteta izrade modela. To mi je zaista najbitniji deo posla, kako meni, tako i mojim klijentima. Jednostavno, ni najmanje nepravilnosti ne dolaze u obzir kada su pitanju radovi sa mojim potpisom, tu stvarno ne pravim kompromis jer taj kvalitet treba da opravda cenu.

NN: Da li ste imali narudžbi iz BiH, te da li ste imali neobičnih želja klijenata ili Vam daju potpuno povjerenje?

VUJČIĆ: Primetila sam zadovoljne komentare i devojaka iz BiH pre, a naročito posle ostvarene saradnje. Što znači - da, imamo i porudžbine iz BiH. Svaki zahtev je sam po sebi neobičan jer svaka devojka različito vidi svoju unikatnu haljinu. Ali, ono što je najbitnije jeste da mi one veruju i prepuštaju se mojim savetima i sugestijama. Nekad vrlo lako, a nekad i malo teže, ali uvek dođemo do zajedničkog rešenja kojim ćemo biti svi zadovoljni. Vrlo sam oprezna u odlukama jer ipak iza svake kreacije stoji moje ime i prosto mora da zadovolji sve moje kriterijume, od vizuelnog momenta do kvaliteta koji su meni na prvom mestu.

Stilizovan muškarac uz stilizovanu mladu

NN: Da li kreirate i za muškarce?

VUJČIĆ: Kreiram, naravno, i za muškarce jer i oni, ništa manje od dama, pažnju dosta posvećuju izgledu i modi uopšte. Uostalom, kakva bi to bila moja besprekorno stilizovana mlada kad kraj sebe ne bi imala samouverenog i jakog muškarca, u fino ukrojenom odelu, s leptir mašnom i ukrasnim dugmadima na manžetnama košulje. Ti nenametljivi, ali elegantni detalji njegovom izgledu daju delić sjaja i posebnosti.

Preporuka od javnih ličnosti

NN: Da li ste kreirali haljine za dame iz javnog života?

VUJČIĆ: Što se tiče dama iz javnog života naravno da sam kreirala za mnoge od njih, kako za dame, tako i za muškarce. Međutim, mnogo mi je veća čast kad oni sami to pomenu i preporuče me, ne samo javno nego i prijateljima. To mi je nekako mnogo draže, nego da ja to ističem sama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije