Ljepota

Mis sve mršavije i razgolićenije

Mis sve mršavije i razgolićenije
Mis sve mršavije i razgolićenije

Dok je ljepota glavni kriterijum na Izboru za mis svijeta, slike s ovog takmičenja, koje se održava više od 60 godina, jasno pokazuju kako se percepcija ženske ljepote mijenjala svih ovih decenija, tačnije od prvog izbora koji je održan, sad već davne, 1951. godine.

Ove sedmice su se u Londonu okupile finalistikinje Izbora za mis svijeta 2014. godine, što je idealna prilika da se uradi jedna retrospektiva ovog takmičenja.

Naime, razlike između prve pobjednice ovog takmičenja i djevojaka koje se ove godine takmiče su ogromne, što dovoljno govori kako se predstava ženske ljepote mijenjala. Generalno, djevojke koje su se takmičile pedesetih godina prošlog vijeka uglavnom su nastupale u elegantnim haljinama, te su se trudile da više sakriju nego da otkriju. Ovo takmičenje se s pravom smatralo smotrom elegancije, a ne samo ljepote.

Ipak, kuriozitet je da je prva djevojka izabrana za mis svijeta bila jedina koja je "okrunjena" u bikiniju.

Naime, te 1951. godine takmičenje je nosilo naziv "Festival bikinija", ali su ga mediji prozvali Izbor za mis svijeta. Prva pobjednica ovog takmičenja održanog u Londonu bila je Kiki Hakanson iz Švedske. Nekoliko zemalja poznatih po konzervativnim stavovima zaprijetilo je da će se povući iz daljeg takmičenja ako djevojke budu paradirale samo u kupaćim kostimima.

Upravo zato, narednih nekoliko godina takmičarke se nisu ni predstavljale u kostimima, već isključivo u elegantnim haljinama.

I dok je ovo takmičenje postalo opšteprihvaćeno, trendovi i izgled djevojaka su se mijenjali kako se mijenjala i moda. Naime, tokom šezdesetih godina nijedna djevojka nije mogla izaći na pozornicu bez obaveznog ajlajnera, dok su djevojke iz osamdesetih godina "favorizovale" natapirane frizure, a naramenice na haljinama su bile neizbježne. Takmičarke tokom devedesetih uglavnom se se predstavljale u sjajnim, glamuroznim haljinama, s tim da su bivale sve mršavije, dok trend otkrivanja tijela iz godine u godinu ide sve dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije