Ljepota

Nakit dostojan Olimpijade

Nakit dostojan Olimpijade
Nakit dostojan Olimpijade

Jovana Jelisavac, tridesetdvogodišnjakinja iz Banjaluke, bavi se izradom upečatljivog i neobičnog nakita, u koji se djevojke zaljubljuju na prvi pogled.

Po struci diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti, Jovana kaže da je, otkad zna za sebe, bila okrenuta umjetnosti, pa otuda i želja za kreativnim radom, kao što je izrada nakita.

"Sveske su mi bile ispunjene modnim skicama, pisala sam prozu i poeziju, objavljivala radove i prevode u školskom časopisu, bavila se džez baletom. Književnost je posebna ljubav, zato sam je odabrala kao struku. Međutim, desilo se da mi je i hobi umjetnost po sebi. Uvijek sam nešto izrađivala za sebe, prepravljala, tražila način da svoju kreativnost pretvorim u nešto konkretno", kaže Jovana.

Prema njenima riječima, kada je ručno rađen nakit postao modni imperativ, započela je prve radove sa željom da sebi napravi originalne komade nakita.

"Potrebnu opremu za početak sam dobila kao rođendanski poklon od najbolje prijateljice i tako je stvorena moja radionica. Na početku sam pravila nakit za sebe i sestru, a onda su polako počele narudžbe. Shvatila sam da je to način i za dodatnu zaradu, a pritom sam uživala u tom procesu", dodaje ova mlada kreativka.

Kako kaže, inspiraciju pronalazi bukvalno u svemu što je okružuje, u fotografiji, uređenju enterijera, modnom dizajnu, baletu, filmovima.

"Internet kao nepresušan izvor informacija, takođe, mnogo pomaže. Na početku sam radila po svojim idejama, a s vremenom sam počela i po željama mušterija. Najčešće mi se javljaju djevojke iz Banjaluke, ali imala sam narudžbe i iz inostranstva", kaže Jovana.

Dodaje da su pojedini komadi nakita otišli za Hrvatsku, Španiju, Austriju, Njemačku, Kanadu, a nekoliko kolekcija nakita za Sloveniju, u saradnji s jednom firmom.

"Moj nakit je prošle godine otišao čak i na Olimpijske igre, u Rio de Žaneiro u Brazilu. Naime, dvije divne djevojke, koje već četvrtu Olimpijadu prate i odlaze da navijaju za naše sportiste, obratile su mi se sa željom da im uradim nakit i modne dodatke u bojama srbijanske zastave", priča Jovana.

Kaže da djevojke najčešće traže naušnice i trenutno popularne rajf krune, kao i choker ogrlice.

"Moj definitivno omiljeni komad nakita je bila rajf kruna koju sam radila za jednu blogerku i modnu dizajnerku iz Sarajeva, za potrebe modnog snimanja. Obratila mi se s molbom da joj izradim čipkanu krunu inspirisanu 'Dolce & Gabbana' krunom, koju je Sara Džesika Parker nosila u drugom nastavku filma 'Seks i grad'", navodi ona.

Kako kaže, zaljubljenik je u doba starog Holivuda, pa je naklonjena i vintage stilu, te joj je on česta inspiracija za mnoge originalne radove.

Izrada nakita nije joj primaran izvor prihoda, tako da se ne opterećuje finansijskom stranom.

"Naravno, postoji želja da ovaj hobi pređe u nešto mnogo veće i da od hobija preraste u posao. Zapravo, moja najveća želja je da izrađujem vjenčanice i svečane haljine, tako da planiram u skorijoj budućnosti upisati kurs šivanja", zaključila je Jovana. Njen nakit može da se vidi i naruči putem Facebook stanice "Artelje designs".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije