Ljepota

Nerealni ideali ljepote kojima žene danas teže

Nerealni ideali ljepote kojima žene danas teže
Nerealni ideali ljepote kojima žene danas teže

Punih usana kao žene Latinske Amerike, sa povećom guzom kao tamnopute gazele, blistave puti kao Azijke, s malim stopalima kao Japanke... tako bi žene danas željele da izgledaju. To je trend koji se propagira, a da li je realno da se svi ovi kvaliteti objedine u jednoj ženi?

Vrijeme kada je "manje je više“ u pogledu građe bilo u trendu odavno je prohujalo. Danas sve pripadnice ljepšeg pola čeznu za jakim, utegnutim i povećim guzama, a nema teretane ili vježbaonice u kojima nećete vidjeti programe koji uključuju stotine čučnjeva.

Ovo podstiču i milionski postovi na društvenim mrežama, a samo na Instagramu pod haštagom #squats (čučnjevi) zabilježeno je, za sada, deset miliona objava. Ipak, gdje je granica kada ćemo prihvatiti da je obožavanje ovog ideala nedovoljno i za njegovu realizaciju?

Dok danas dominira trend "bujanja“ i sprijeda i pozadi, a upućeni nagađaju da će 2017. godina biti godina u kojoj će prevladati trend žena snažne građe, ono što je problematično u ovoj priči o idealu ženske ljepote je - biranje rasnih karakteristika i njihovo čisto estetsko propagiranje.

Naime, kako stvari trenutno stoje - bjeljkinje su etnička manjina u industriji ljepote, a nekad skrajnute rase danas dominiraju. Takođe, potpuno se ignorišu socijalni problemi koje "originali" nose i sa kojima se suočavaju. Jer, ako ste previše tamni, previše bujni ili jednostavno previše - ispadate iz kluba. Takođe, nekada velike mane danas su postale poželjne u jednom dijelu svijeta. Ali ni to nije bilo bez borbe.

Pa kako neko totalno drugačijeg porijekla može da razumije i postane dio etničke zajednice samo zato jer radi 100 čučnjeva dnevno? Ili da nabaci preplanuo ten? Ili popuni usne?

Ne može.

A u mnogim slučajevima poznati koji se priključe ovom rasno dvosmislenom idealu ljepote zapravo nisu mnogo zainteresovani za stavove etničkih manjina čije estetske standrade tako silno žele da imitiraju.

Kajli Džener, Igi Azalea, Kim Kardašijan možda su zainteresovane za tamnopute muškarce ali ne i za, recimo, pokret "Black Lives Matter“. Ne znači da svaka žena koja prati trend izgled treba da bude i politički aktivista , ali bi bilo značajno da imamo interese i pokažemo razumijevanje.

Žene poput Naomi Haris, Dženifer Hadson, Pam Grier, Serene Vilijams, Lupite Njongo, Rijane, Bijonse – spisak uspješnih, lijepih i uticajnih crnih žena je beskonačan. One su se dokazale u svojim profesijama i prevazišle su sve rasističke predrasude. One su na taj način postigle značajno dostignuće.

Crne žene i Azijke bi trebalo da budu na vodećim pozicijama u sferi mode, ljepote i sporta ukoliko insistiramo na njihovim tradicionalnim odlikama koje tako žarko želimo da imamo.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije