Ljepota

Njega T-zone lica DIY maskama

Njega T-zone lica DIY maskama
Njega T-zone lica DIY maskama

Centralni dijelovi lica - čelo, nos i brada čine T-zonu koja se ponaša sasvim drugačije nego obrazi, vilica i vrat.

Aloe vera, krastavac, jogurt i med

Aloe vera odlično apsorbuje ulja, a u kombinaciji sa krastavcima (koji su bogati vitaminima, kao što su vitamin A i E) mliječnom kiselinom iz jogurta (koji pilinguje kožu i apsorbuje višak ulja) te medom (koji hidrira i otčepljuje pore) izborićete se sa masnom T-zonom.

Izdvojte gel aloe vere iz jednog lista (možete koristiti i kupovni) i pomiješajte ga sa nekoliko narezanih krastavaca prethodno rashlađenih u frižideru. Zatim dodajte jednake količine meda i jogurta (po jedna kašika) i aplicirajte masku na prethodno očišćenu T- zonu. Potpuno se opustite oko 15 minuta, a zatim dobro isperite kožu lica.

Jabuka i med

Voće, naravno, ima bezbroj kiselina koje prijaju vašoj koži, kao i vitamine, minerale i ulja, a jabuke su idealne kada je u pitanju masna koža. Jabuka nježno pilinguje i temeljno čisti zapušene pore koje su odgovorne za masnu kožu. U kombinaciji sa medom, koji ubija bakterije i klice, višak sebuma u T-zoni nema nikakve šanse.

Uklonite sjemenke, pa izblendajte čistu jabuku (srednje veličine). U pire od jabuke dodajte jednu kašiku (poželjno organskog) meda pa dobro promiješajte. Ravnomjerno nanesite masku na lice i ostavite da odstoji dok se smjesa potpuno ne osuši - između 10-15 minuta. Umijte se toplom vodom i osušite kožu tapkanjem peškira.

Krastavac, bjelance, sok od limuna, nana

Kao što smo već spomenuli, krastavci umiruju kožu te apsorbuju ulje, tako da postoje dobri razlozi da se vide na očima više nego u salatama. U kombinaciji sa bjelancetom (koji tonira i zateže kožu zahvaljujući vitaminu A), sokom od limuna (koji sadrži limunsku kiselinu koja uravnotežuje pH kože, pa čak i tonus kože) te nanom (koja čisti mitesere i umiruje kožu) očistićete masnu T-zonu.

Svaki dan možete primijeniti jednostavnu masku - izblendajte polovinu opranog krastavca, jedno bjelance, jednu kašičicu limunovog soka i svježe isjeckanu nanu. Nanesite masku na lice, opustite se oko 20 minuta. Isperite lice toplom pa hladnom vodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije