Ljepota

Oružje iz prirode spasava kožu

Oružje iz prirode spasava kožu
Foto: N.N. | Oružje iz prirode spasava kožu

​Još od davnina poznata je izreka "Prava ljepota dolazi iznutra". Čak i najmanje promjene u našim prehrambenim navikama prvo će se odraziti na našu kožu. Određene namirnice prijeko su nam potrebne radi obnove kože i njene pripreme za hladnije dane. Osim hrane, za obnovu kože, kose i noktiju bitan je unos tečnosti. Koliko god se trudili da tijelu pružimo regeneraciju kremama i losionima, naša koža nikad neće biti u potpunosti lijepa i njegovana ako joj ne pružimo pravu rehidrataciju pijući vodu.

Borovnice

Borovnice su bogate antioksidansima, a imaju i antiageing efekat (usporavaju proces starenja kože). Možete ih jesti same, a i kao dodatak voćnim salatama, smutiju, desertima, šejkovima… Da biste iskoristili maksimum njihove nutritivne vrijednosti, jedite ih u sirovom obliku.

Tamna čokolada

Unos tamne čokolade s minimalno 70% kakaoa pomoći će koži da se odbrani od negativnog učinka toksina te spriječiti preuranjeno starenje kože.

Limunov sok

I limun je odličan za detoksikaciju organizma. Limunov sok pomaže našem organizmu da na prirodan način odstrani toksične tvari. Možete ga dodavati vodi za ukus i kiseliti njime salate.

Đumbir

Na listi namirnica za zdravu kožu sve pohvale idu i đumbiru, odličnoj namirnici koja detoksifikuje organizam, stimulišući probavu, vrlo važnu za lijep izgled kože.

Orašasti plodovi

Orašasto voće možete jesti samo, u obliku biljnog mlijeka iz domaće radinosti, dodati ih isjeckane u salate ili od njih napraviti biljni maslac. Bilo koji način da odaberete, koža će vam biti zahvalna.

Avokado

Na popisu namirnica zaslužnih za obnovu kože je i avokado. Čak 75 odsto ukupnih masnoća u sastavu avokada čine zdrave, nezasićene masti koje imaju poželjan omjer. Ulje avokada takođe je bogat izvor omega-3 kiselina, možete ga koristiti za pripremanje salata, a za dodatni efekat podmlađivanja kože i za njegu kože izvana.

Cink i selen

Od minerala su ključni cink i selen. Osim što je cink bitan za regulaciju mašćenja kože i produkcije sebuma, on je takođe ključan za metabolizam omega-3 i omega-6, esencijalnih masnih kiselina. Niži nivo cinka u tijelu odražava se i na pogoršanje stanja akni, ali i otežan metabolizam omega-3 i omega-6.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije