Ljepota

Pet trikova za savršen osmijeh

Pet trikova za savršen osmijeh
Pet trikova za savršen osmijeh

Perete zube pastom za izbjeljivanje, stavljate sodu u pastu, sve radite, ali zubi su vam i dalje žuti?

Dobra higijena usne šupljine podrazumjeva često pranje zuba, grgljanje vodicama za ispiranje i čišćenje zubnim koncem. Čak i ako ste redovni u svim tim stvarima neke navike mogle bi da vas spriječe u blistavom osmjehu. Saznajte koje namirnice treba da izbjegavate, prenosi ATV.

Kofein i tanini

Dobro je poznato da pića bogata taninima poput crvenog vina i kofeinom poput kafe uzrokuju tamne mrlje na zubima. Posebno je problematičan crni čaj čije je čestice tanina teško riješiti sa zubne gleđi. Pa ako već uživate u jutarnjem čaju – birajte zeleni, koji se smatra boljim saveznikom bijelih zuba.

Jarka gazirana pića

Slatka gazirana pića puna su šećera koji bi mogli izazvati karijs. Takvi napici, a posebno oni jarkih ili čak flourescentnih boja sadrže velike količine kiselina koje će potamniti vaše zube ako ih često ispijate.

Tvrdi slatkiši

Ako želite bijele zube definitivno se klonite tvrdih slatkiša poput lizalica i bombona. Ovaki proizvodi su puni šećera koji uništavaju bjelinu zuba. S ozbirom da ih nije lako pojesti, dugo ih držimo u ustima i tako produžujemo štetno djelovanje na usnu šupljinu.

Umaci za jela

Žute mrlje na zubima posljedica su i pretjeranog uživanja u dodacima za jelo poput kečapa, balzamika ili kineskih umaka na bazi soje. Zubi će potamiti i ako prečesto uživate u začinjenim i složenim jelima s dodatkom karija i paradajza.

Voćne i povrćne boje

Neke vrste povrća i voća poput šipka, cvekle i borovnica sadrže mnogo polifenola koje štite tijelo od brojnih bolesti, ali i mijenjaju boju zuba. Dodatnu štetu za sjaj napravićete ako odmah nakon konzumacije tih plodova oprate zube. Umjesto toga, sačekajte barem pola sata i dopustite da žlijezde obave svoj posao razgradnje bakterija i kiselina u ustima, a tek onda posegnite za četkicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije