Ljepota

Pet znakova da nosite krive cipele

Pet znakova da nosite krive cipele
Foto: Ilustracija | Pet znakova da nosite krive cipele
N.N.

Gotovo 90 odsto žena nosi preuske cipele, a krive cipele mogu itekako naštetiti stopalima i držanju tijela, uzrokovati bol i cijeli dan jednostavno učiniti nepodnošljivim.

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole

Tokom vremena, luk stopala (dio stopala s unutrašnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada zbog čega se stopalo širi. Stoga kako starite možete početi nositi jedan ili dva broja veće cipele. Stoga se preporučuje da jednom godišnje izmjerite stopalo.

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela

Između prstiju i vrha cipela treba postojati malo prostora, što znači da biste trebali moći micati prstima. Tokom dana noge nateknu pa cipela koja vam je ujutro dobre veličine navečer vam može postati tijesna. Zato se preporučuje da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

3. Bole vas mišići s unutrašnje strane stopala

Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako znaćete ako vas na kraju dana jako bole mišići s unutarnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu pri čemu se mišići na dnu stopala stišću sa svakim korakom kako biste luk stopala zadržali gore.

Ovo instinktivno naprezanje spriječava da cipela ne spadne s noge ili da ne "pleše" oko stopala. Takvo naprezanje na kraju može rezultovati povredom poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod koje dolazi do djelomičnog ili potpunog puknuća vezivnih niti petne kosti.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima

To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može biti da vam je cipela preuska, odnosno pretijesna na određenim dijelovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može stvoriti zadebljanja na koži ili uticati na zglobove, što može rezultovati  bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporučuje  se da cipele proširite ili ih zamijenite za komforniji model.

5. Nosite patike ili cipele koje su se previše istrošile

Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Propješačite li sedmično 16 kilometara, cipele biste trebali promijeniti svakih 9 do 12 mjeseci. Znakovi koji takođe upućuju na to da trebate nove cipele su preveliki nabori na cipelama te naginjanje cipela na lijevo ili desno kada ih stavite na ravnu površinu.

(NN/zadovoljna.hr)

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Teksas suknja apsolutni hit ove sezone
Ljepota

Teksas suknja apsolutni hit ove sezone

Prirodnim putem do dužih trepavica
Ljepota

Prirodnim putem do dužih trepavica

Maska od breskve protiv bora
Ljepota

Maska od breskve protiv bora

Najčitanije