Ljepota

Pogledajte kakvu poruku šalje vaša odjeća

Pogledajte kakvu poruku šalje vaša odjeća
Pogledajte kakvu poruku šalje vaša odjeća

Mnoge žene govore: “Ja ću nositi ono što ja želim, a ako muškarac s tim ima problem, to je onda samo njegov problem.”

Problem je u tome što mnoge žene nisu ni svjesne da su muškarci i žene vrlo različito “usmjereni”. Muškarci više pozornosti posvećuju vizualnom. Na njih više utječe ono što vide. To se posebno odnosi na područje spolnosti. Pogled na žensko tijelo može ih vrlo uzbuditi.

Žene su malo drugačije. Istina je da žene vole vidjeti dobro građeno tijelo kod muškarca, ali njih ta vizualna slika ne pogađa na isti način kao i muškarce. Žene se prvenstveno potiču dodirom i riječima. Riječi ljubavi i nježnosti izrečene u intimnom odnosu ženama znače puno više od onoga što vide.

Dakle, kada žene govore: “Ako on ima problema s načinom na koji sam ja odjevena, to je njegov problem”, one to govore jer ne razumiju zašto bi način na koji su odjevene bio takav problem muškarcima. One osobno nikada nisu iskusile takvu vrstu problema.

Ali muškarcima to jest problem. No, to ne znači da su oni nastrani ili da su seksualni manijaci. To samo znači da su muškarci usmjereni na takav način. Oni nisu tražili da budu takvi. Mnogi od njih bi vjerojatno više voljeli da nisu tako vizualno orijentirani. Ali oni sebi ne mogu pomoći. Oni su potaknuti onim što vide.

Da vam pojednostavnim: jednostavno, nije lijepo odnositi se prema muškarcu na taj način. Dovoljno je teško živjeti čistoću. Muškarcima nije potrebno da se žene odijevaju na način koji će im još dodatno otežati življenje čistoće. Na taj način im ne pomažemo i ne pokazujemo ljubav.

Puno “dobrih” momaka koji pokušavaju živjeti čistoću reklo mi je da ukoliko žena nije odjevena čedno, njezina odjeća (ili nedostatak odjeće) ne pruža mogućnost upoznavanja nje kao osobe. Že­na nije skupina “dijelova”. Ona je potpuna osoba, s dušom, osobnošću, ona je jedinstvena slika i prilika Božja koja živi u svom tijelu. Ali ako je odjevena na način koji naglašava njezine intimne “dijelove”, to može vrlo lako privući pozornost muškarca, bez obzira želi li on to ili ne. Ti dijelovi jednostavno izazivaju njegovu pozornost i odvlače ga od pravoga upoznavanja nje kao osobe.

Dakle, žene, kojega biste radije odabrale? Muškarca koji vas gleda govoreći: “Ona izgleda kao dobra osoba. Volio bih je bolje upoznati” ili onoga koji vas gleda i odmah razmišlja o spolnim odnosima. Ja znam kojega bih ja odabrala.

Pristojno, čedno odijevanje ne znači, ponavljam, ne znači neprivlačno odijevanje. Dobro je privlačno se odijevati. Bog nam je dao naša tijela – ona imaju dostojanstvo. Mi to želimo pokazati na način na koji sebe predstavljamo svijetu. Ali čedno odijevanje znači pokazivanje vaše potpune osobnosti, a ne samo privlačenje pozornosti na intimne dijelove vašega tijela. Pobrinite se da vaš način odijevanja otkriva vašu unutarnju osobnost, a ne da je stavlja u sjenu.

Kakva odjeća bi bila previše izazovna? Na ovo pitanje je teško dati općenit odgovor. Odjeća koja previše otkriva ili izaziva preveliku pozornost na intimne dijelove tijela je u svakom pogledu nečedna, nepristojna. Nečedna i nepristojna može biti i neka druga vrsta odjeće. Najbolje bi bilo odabrati muškarca kojem možete vjerovati, s kojim niste u ljubavnoj vezi i tko razumije i živi čistoću (braća vam ovdje mogu biti od velike pomoći, ukoliko žive čistoću) i upitati njega je li vaša odjeća pristojna i čedna ili neprimjerena i izazovna.

Ako, ne odobravajući, “spusti palčeve dolje”, preodjenite se. Takvu odjeću nije vrijedno sačuvati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije