Ljepota

Prije treninga primijenite nekoliko pravila

Prije treninga primijenite nekoliko pravila
Foto: N.N. | Prije treninga primijenite nekoliko pravila

Sudeći po temperaturama ljeto je stiglo, a vi još figuru niste doveli u red. Fitnes instruktori napominju da je sav trud u teretani uzaludan ako se ne pridržavamo određenih pravila.

Obrok sat vremena prije

Kako biste dobili izvajane mišiće, veoma je važna hrana. Najmanje sat vremena prije vježbanja je potrebno nešto pojesti jer će to organizmu dati potrebnu energiju. Banane i jabuke su odlične, a može se popiti i šejk. Ako trenirate odmah nakon buđenja, šanse su velike da niste jeli već 12 sati. Tijelo vam je zapravo gladno i vjerovatno neće raditi najbolje što može.

Obrok prije treninga će vam dati potrebnu energiju i brzinu. Uz to, vodi metabolizam doprinoseći sintezi proteina, procesu u kojem ćelije grade i proizvode proteine. Da pojačate snagu, povećate nemasnu masu i sagorite salo, prije treninga jedite nemasne proteine i spore ugljikohidrate poput smeđe riže, zobi ili slatkih krompira.

Hidratacija je ključna jer nema ništa opasnije od vježbe na prazan stomak ili sa manjkom vode u organizmu. Popijte barem litar vode sat vremena prije treninga.

Zagrijavanje

Isplanirajte svoje vježbe, jer je važno da znate šta ćete raditi i koliko minuta, ali izdvojite i vrijeme za odmor. Kada imate plan, lakše ćete se fokusirati na vežbanje.

Zagrijavanje prije treninga je neophodno. Jednostavni aerobik i dinamičke vježbe zagrijavaju tijelo, pa možete raditi čučnjeve, sklekove i slično kako biste pripremili tijelo za veće napore.

Postoji razlog što mnogi profesionalni sportisti imaju određene specijaliste koji im pomažu prije treninga i utakmice. Takvi tretmani razbijaju grč u tkivu, poboljšavaju kvalitet mišića i povećavaju mobilnost. Mnogi zapravo nemaju pristup takvim tretmanima, ali svi ipak možemo imati običnu masažu pomoću foam tube koju ćete vjerovatno naći u svakoj teretani. Nakon samo 10 minuta na foam rolleru osjećaćete se pokretnije i moći ćete izvesti određene vježbe efikasnije.

Trening za osnaživanje

Trening za osnaživanje je neophodan kako biste pojačali mišićni tonus bez obzira bavite li se trčanjem, hodanjem ili nekim drugim monocikličnim gibanjem. Ako tražite program koji objedinjuje aerobno vježbanje te komponentu jačanja muskulature, odaberite intervalni tj. funkcionalni trening koji se provodi u mnogim fitness centrima.

Motivacija

Muzika takođe može biti bitna i motivisati vas da odradite dobar trening. Monotona muzika iz teretane nema takav efekat, pa sami sastavite listu pjesama koja vam odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije