Ljepota

Prugice modne vladarke

Prugice modne vladarke
Prugice modne vladarke

Već decenijama najdraži uzorak mnogim dizajnerima i vječna inspiracija street style mode su prugice, kao simbol mladalačkog duha i razigranosti. Izgledaju dobro u gotovo svakoj kombinaciji, a zbog zanimljivih krojeva koji pogoduju figuri više se i ne treba brinuti o tome nosite li poprečne ili okomite pruge.

Prugasti print je nekad bio prepoznatljivi uzorak mornara, koji su imali bijele majice s tamnoplavim prugama koje su asocirale na valove. Upravo odatle i dolazi naziv mornarski stil, koji su s vremenom prigrlili i žene i muškarci širom svijeta, ali i brojni dizajneri, poput modne kuće "Christian Dior". Trend je evoluirao i rezultat su brojne varijacije prugica na različitim komadima odjeće, ali i obuće te modnih dodataka.

Prugice u ljetnoj garderobi nisu otkriće, ali ove sezone posebno izgledaju primamljivo kada su šarene, a ne klasično mornarske. U svojim kolekcijama za prugice mjesto su našli najslavnija imena i kuće iz modnog svijeta, kao što su Valentino, Stela Mekartni, Marni, Diane von Furstenberg i drugi.

Važno je naglasiti kako je prugasti print gotovo moguće nositi na sve načine, ali treba pripaziti na građu tijela i kombinaciju horizontalnih i vertikalnih pruga. Modni znalci kažu da je osobama nižeg rasta preporčljivo kupovati odjeću s vodoravnim prugama, dok su okomite prugice idealne za naglašavanje dijelova tijela koje biste vi voljeli da ostali primijete.

Još jedan savjet je da se ponašate prema prugicama kao i bilo kojem drugom uzorku - one su tu da naglase odjevnu kombinaciju, a ne da prevladavaju. Ako imate majicu ili bluzu na prugice, kombinujte ih s pantalonama ili suknjom u jednoj boji. Ako ste se odlučili za prugastu haljinu, ostatak kombinacije neka bude neutralan i decentan.

Ako još niste uvjereni da su prugice pravi izbor za vas, pokušajte ih nositi kao modni dodatak - baletanke, torba, kaiš ili marama. Tako ćete svejedno imati najpopularniji uzorak ovog ljeta i biti u trendu.

Modna kuća "Burberry" predlaže kombinaciju čipkane suknje i bluze s tufnama, a kompletan autfit dopunjuje torba sa širokim prugama. Kuća "Fendi" je predstavila zanimljivu kolekciju, u kojoj su sandale od PVC materijala s prugama u različitim nijansama iste boje.

Kada su u pitanju muškarci, oni smjeliji mogu da eksperimentišu i s prugastim šalovima, kravatama i čarapama jarkih boja koje se naziru ispod pantalona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije