Ljepota

Prva finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske

Prva finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske
Foto: Instagram | Prva finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske

Sara Iftekar, dvadesetogodišnja studentica prava iz Jorkširea, prva je finalistica s hidžabom na izboru za Miss Engleske.

Iako su se muslimanke s hidžabom i ranije takmičile na izboru za Miss Engleske, Sara Iftekar prva je koja je stigla do finala. Sara je u julu ove godine objavila selfie i napisala kako je nevjerovatno što je stigla tako daleko, a sada je izrazila nadu da će pobijediti na takmičenju.

"Ovo je nevjerovatno iskustvo i nešto što nikada neću zaboraviti. Vječno ću biti zahvalna na mogućnostima koje sam dobila time što sam postala finalistica na takmičenju za Miss Engleske", rekla je.

Ona, između ostalog, učestalo na ovom takmičenju kako bi prikupila novac za humanitarnu akciju "Ljepota sa svrhom" koja pomaže djeci širom svijeta koja žive u nehumanim uslovimaa. Ukoliko pobijedi,, Sara će u decembru učestvovati na takmičenju za Miss svijeta koje će biti održano na kineskom ostrvu Hainan.

Sara je naglasila da na takmičenju kako bi pokazala da ljepota nema definiciju i da je svako lijep na svoj način, bez obzira na težinu, rasu i boju.

Početkom ove godine Halima Aden je ušla u istoriju tako što je postala prvi model s hidžabom na naslovnici britanskog Voguea.

"Postoji mnogo muslimanki koje osjećaju kao da se ne uklapaju u društvene standarde ljepote. Samo im želim poručiti da je uredu biti drugačiji, jer je i drugačije lijepo", rekla je Aden.

 

Iz britanskog Odbora za prava žena i jednakost polova kažu da su zbog diskriminacije, islamofobije i stereotipizacije muslimanke u Velikoj Britaniji ugrožene. Rasprava o muslimankama koje nose hidžab ponovo je pokrenuta u avgustu ove godine nakon što je bivši ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao da ga muslimanke koje nose nikab podsjećaju na "poštanske sandučiće" i "pljačkaše banaka".

(klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije