Ljepota

Raskošna kolekcija na skromnoj reviji (FOTO)

Raskošna kolekcija na skromnoj reviji (FOTO)
Raskošna kolekcija na skromnoj reviji (FOTO)

NJUJORK - Mark Džejkobs zatvorio je još jednu Sedmicu mode u Njujorku i to malo drugačijim spektaklom. Naime, na reviji nije bilo muzike, ni raskošnih frizura i šminke, revija je trajala kraće od pet minuta, a snimanje pametnim telefonima bilo je zabranjeno.

Kolekcija za jesen/zimu 2017. godine, koju je prikazao, inspirisana je hiphop supkulturom i svime što je karakteriše. Džejkobs je tako odao počast grupama Afroamerikanaca koje su u Bronksu ranih sedamdesetih razvile taj kulturni pokret poznat kao hiphop.

Nakon kritika koje je primio poslije svoje posljednje revije, gdje su bijeli modeli nosili ružičaste dredove inspirisane rave kulturom, čini se da je ova nova kolekcija iskupljenje. Ali je Džejkobs njom i ućutkao kritičare, jer je dokazao da duboko razumije na koji način dizajneri treba da kritikuju društvo.

Za svoju kratku, tihu, ali vizualno glasnu reviju, ovog puta angažovao je pripadnice svih rasa, scenografije nije bilo, već su modeli hodali ulicom, dobro je istražio šta su pripadnici hiphip supkulture nosili tokom posljednja četiri vijeka i odao im počast na najbolji mogući način.

Kačkete i šešire koje su nosili hiphoperi izdužio je u novu zanimljivu formu, teške zlatne lance modernizovao je i, umjesto stereotipnog simbola dolara, dodao im je nove neobične forme ili ih optočio dragim kamenjem.

Na pisti je prikazao i bunde i kapute s krznenim ovratnicima koji su u prošlom vijeku bili odraz bogatstva, a hiphoperi su ih usvojili kako bi ismijavali bogate bijele Njujorčane jednako kao što su ranije usvojili njihova odijela i pretvorili ih u zoot suit.

Dizajner je ovim najavio i jedan veliki povratnički trend koji je do sada u svojoj posljednjoj muškoj kolekciji imala i Mjuća Prada. Radi se o somotu koji će se iduće jeseni vratiti sa stilom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije