Ljepota

Ljubinković: Stvoriti original – osnova svake moje kolekcije

Ljubinković: Stvoriti original – osnova svake moje kolekcije
Ljubinković: Stvoriti original – osnova svake moje kolekcije

Sve što znam o modi je primenjeno znanje s mojih studija slikarstva. Ali svako novo znanje je moć, iz bilo koje oblasti. Što više učim o tehničkim stvarima u vezi s postupkom pravljenja jednog odevnog predmeta, to mi daje nove mogućnosti da napredujem, kaže Ana Ljubinković, talentovana modna dizajnerka iz Beograda, iza koje je decenija uspješnog rada, a ispred nje još mnoge buduće kolekcije.

On trenutno sprema kolekciju za jesen i zimu 2016/2017, mada, kako dodaje, polako skicira i sljedeću. U intervjuu nam je otkrila kako joj je bilo na "London Fashion Weeku", podijelila je savjete mladim dizajnerima, ali i priznala da će se jednog dana posvetiti umjetnosti potpuno.

NN: Izjavili ste da je u Srbiji bavljenje modom izazov. Na koji način se kreatori mogu izboriti s tim izazovom i koji je Vaš savjet onima koji tek hoće da grade ime na modnoj sceni?

LJUBINKOVIĆ: Moda je fizički i mentalno izazovan posao jer u jednoj godini treba realizovati dve kolekcije. Na našim prostorima je teško kvalitetno realizovati jednu modnu kolekciju: malo je u ponudi kvelitetnih materijala, tehničke mogućnosti su veoma ograničene, posebno ako se radi o malim serijama. Ukoliko se neko bavi modom koja nije previše komercijalna, kao što ja to radim, onda je i tržište ograničeno, a izvoz komplikovan. Puno je prepreka i mora da se veruje u ideju, da se voli to što se radi da biste se bavili modom u Srbiji i na našim prostorima.

U realnosti, biti modni dizajner je danas jako popularno pa tako imamo najezdu modnih kvazidizajnera kojima je jedini cilj da se lično eksponiraju. Zahvaljujući takvim likovima koji su gladni medijskog prostora i medija koji ne prave razliku između šarlatana i pravih modnih dizajnera, malo je prostora za kvalitetnu modu, kao uostalom i za kulturu i za umetnost. Ako ću ikome da dam savet, onda se obraćam mladim modnim dizajnerima koji se bave autentičnom autorskom modom: budite originalni, učite, obrazujte se, radite na svojim idejama i borite se za svoje ideje. Ako nemate mogućnosti da realizujete veće kolekcije, dovoljno je da napravite male kolekcije od po pet modela po sezoni, slikajte ih, plasirajte ih viralno, osvojite prostor i mesto koje zaslužujete i koje vam pripada.

NN: Koji trenutak je bio preloman u odluci da krenete modnim koracima?

LJUBINKOVIĆ: Moda me je intrigirala još dok sam bila na studijama slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a nakon diplomiranja odlučila sam da realizujem modne skice koje sam beležila tokom studija. Nakon prve revije, i to na "Beogradskoj nedelji mode" 2004. godine, jednostavno sam nastavila da se bavim modom. Tada to nisam znala, ali od tada sam zvanično modni dizajner, mada se osećam i dalje kao umetnik. I to je odgovor na vaše pitanje: moda me zanima samo kao primenjena umetnost, sa naglaskom na umetnost, tako da se prelazak na modu jednostavno desio nakon prve revije. Onda sam odlučila da realizujem sledeću, pa sledeću. Sada je obrnuta situacija, svoje umetničke ideje beležim u svesku i nadam se da ću ih jednog dana i realizovati i posvetiti se umetnosti potpuno.

NN: Učestvovali ste na izložbi u okviru "London Fashion Weeka". Koja iskustva ste stekli na tom i sličnim uglednim modnim događajima?

LJUBINKOVIĆ: Ja sam s kolegama Budislavom Keković, Ivanom Piljom, Vladom Savićem i Georgeom Stylerom u septembru predstavila "Beogradsku nedelju mode" na najpoznatijoj svetskoj platformi za neafirmisane modne dizajnere koja se zove "Fashion Scout", a deo je famoznog "London Fashion Weeka". I na moje veliko iznenađenje, mogu slobodno reći da smo imali veoma skromne uslove i da smo morali bukvalno da donosimo svoje ofingere za bekstejdž, sam bekstejdž za nas petoro je bio manji nego što ja sama dobijem prostora u Beogradu, što je bilo veliko iznenađenje. Pre revije u Londonu je vladao opšti kreativni haos. Slobodno mogu da kažem da je "Beogradska nedelje mode" ozbiljna, dobro organizovana i kvalitetna manifestacija, samo mi toga nismo svesni. "Fashion Scout" svu organizaciju prepušta timu dizajnera i onda sam shvatila da smo mi zapravo razmaženi zbog uslova koje imamo ovde! Zapravo, iskustvo u Londonu mogu opisati rečenicom - koliko para, toliko muzike. Mi smo imali skroman budžet i dobili smo skromne uslove. Ipak, poseta našoj reviji nije bila skromna, naprotiv, poseta je premašila naša očekivanja. Jednostavno, modna publika u Londonu je željna dobrih revija i oni će doći da vide sve što im se čini vredno pažnje. Nakon Londona sam imala reviju na "Merzedes Benz Fashion Week Central Europe" u Budimpeši i zbog iskustva u Londonu nisam puno očekivala. Ali desilo se da se radi o impresivnoj manifestaciji, savršeno organizovanoj, u koju je uloženo puno novca. Nadam se da će jednog dana i "Beogradska nedelja mode" imati veću podršku sponzora da bisamo dobila na tom modnom glamuru, koji je prisutan u Londonu, a posebno u Budimpešti.

NN: Jednom ste izjavili da je za Vas kič veseo i komičan i opšteprimjenjiv na sve segmente života, pa i na modu. Kako Vi uspijevate da ga balansirate u kolekcijama, tako da na kraju sve bude s velikom dozom stila?

LJUBINKOVIĆ: Moram da naglasim da sam ja ipak vizuelno obrazovana osoba pa samim tim baratam likovnim elementima na pravi način i usuđujem se da se igram čak i kičem. Za moju modu je oduvek bila specifična manipulacija kontrastima. Često kada pokušavam da opišem svoj stil shvatim da su u pitanju harmonije sukobljenih krajnosti: sofisticirani kič, retro futurizam, etno glamur, komična senzualnost, urbana visoka moda...

NN: Koji je Vaš životni, a koji modni moto?

LJUBINKOVIĆ: Slušati sebe i ljude koji vam zaista misle dobro, ali prvo sebe. Intuicija je nešto što volim da oslušnem kada donosim bilo kakve odluke. Ali treba zadržati i dozu realnosti, stajati s obe noge na zemlji i dobro procenjivati situacije. Od sebe uvek tražim više, a to se posebno odnosi na posao. Važno je osvrnuti se na svoje uspehe, znati zašto su se oni dogodili, ali i gledati ih i kritičkim okom jer uvek može bolje i dalje.

NN: Šta je za Vas najbitnije u Vašim kolekcijama, vodite li se trendovima ili isključivo inspiracijom?

LJUBINKOVIĆ: Sve što znam o modi je primenjeno znanje s mojih studija slikarstva. Ali svako novo znanje je moć, iz bilo koje oblasti. Što više učim o tehničkim stvarima u vezi s postupkom pravljenja jednog odevnog predmeta, to mi daje nove mogućnosti da napredujem. Samokritičnost je u mom slučaju jako bitna. Nakon zavrešene kolekcije, pre nego što pređem na sledeću, obično odštampam fotografije s revije, zalepim ih na zid i analiziram sa distance. Treba biti iskren prema sebi i priznati šta je pogrešno, a šta je dobro. Osnova svake moje prošle i buduće kolekcije, polazna tačka je stvoriti original. Trend me ne zanima niti se možemo takmičiti s velikim modnim kućama koje postavljaju trendove.

NN: Koliko kolekcija ste predstavili dosad i da li možete na neki način da sumirate put od prve kolekcije "Hvala ti za drvo bibera" do ove posljednje i deceniju uspješnog rada?

LJUBINKOVIĆ: Prvu kolekciju sam predstavila 2004. godine na "Beogradskoj nedelji mode" i trudila sam se da godišnje ispoštujem obe sezone. To je preko 20 kolekcija. Mislim da moja prva kolekcija koju ste pomenuli i poslednja imaju najviše sličnosti u likovnom smislu i inspiraciji. Ako se ja pitam, ono što čini etiketu koja nosi moje ime, počinje kolekcijom za proleće i ljeto 2010. Tada sam počela da izučavam konstrukciju i sama počela da radim krojeve za svoje kolekcije. Kada se na već prisutne boje, dezene i detalje dodala skulpturalna forma, moja moda je dobila oblik koji sam tražila. Za mene je moda igra, definitivno je posmatram kao granu primenjene umetnosti, što po definiciji i jeste, ali neretko daleko od primenjene umetnosti na našim prostorima.

NN: Koji su sljedeći projekti, na čemu trenutno radite?

LJUBINKOVIĆ: Spremam kolekciju za jesen i zimu 2016/2017, mada polako skiciram i sledeću. Za zimsku imam nekoliko ideja, ali će verovatno biti inspirisana pirotskim ćilimom. Ono što s velikom radošću spremam je linija asesoara s mojim potpisom i to nakit, torbe i cipele. Iako mi je krajem godine izgledalo kao da nemam snage da sve ovo ispunim, kada sam počela da radim skice, shvatila sam da jedva čekam da ponovo počnem!

ABO cipele sludjele Balkan

NN: Sestra Iva za Vaše kolekcije izrađuje limitirane kolekcije cipela, koje su oduševile kupce širom Balkana. Da li nastavljate tu saradnju?

LJUBINKOVIĆ: ABO cipele su bukvalno sludele čitav region, a mogu slobodno da kažem i ostatak sveta jer porudžbine stižu sa svih kontinenata. Moram samo da naglasim da iza brenda ABO stoji moja rođena sestra Iva, a da joj se ja pridružim na kreiranju nekih cipela kad dobijem inspiraciju. Mnogi misle da ja stojim iza tog brenda, što nije slučaj. Svakako, nastavljamo saradnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije