Ljepota

Torbice nastale u sestrinskoj sobi

Torbice nastale u sestrinskoj sobi
Torbice nastale u sestrinskoj sobi

Dvadesetogodišnje sestre Snežana i Suzana Stijaković, zajedno sa mamom, u šarenoj šivaćoj radionici "Moja torbica" u svom domu u Gradišci razvile su mali kreativni biznis.

Već četiri godine udruženim snagama izrađuju ženske torbe i ostale modne detalje, koje, kako kažu, brzo pronađu svoje kupce. Ideje su ih odvele u modni svijet, iako ove dvije djevojke studiraju nešto drugo. Snežana je apsolvent Medicinskog fakulteta, Odsjek stomatologija, a Suzana je apsolvent Prirodno-matematičnog fakulteta, Odsjek ekologija.

Kreativni ženski tim Stijaković kupce za torbe pronalazi posredstvom društvene mreže Facebook, pod profilima "Miss s Design" i "Svijet torbica".

Sestra Suzana Stijaković, koja vješto dizajnira ženske torbe, ispričala nam je da je ideja za pokretanje radionice nastala spontano.

"Ja i sestra smo uvijek imale viziju kakvu torbu želimo, ali nismo mogle da nađemo odgovarajući model ili boju. U kući smo već imale šivaću mašinu, pa smo nagovorile mamu da nam sašije klasičnu 'clutch' torbu", kaže Suzana.

Sestra Snežana dodaje da je njihova prva torbica, koju su zajedno dizajnirale, a njihova majka sašila, "ispala odlično".

"Poželjele smo da je imamo u svim bojama. Bile smo oduševljene", prisjeća se Snežana njihovog prvog dizajnerskog poduhvata.

Već sljedećeg dana sestre su kupile eko-kožu u raznim bojama kako bi u maloj radionici izradile sebi torbu uz svaki outfit.

"Naše drugarice su bile oduševljene torbama i nakon pozitivnih reakcija odlučile smo da naš rad prezentujemo na Facebooku. Tako je počela naša priča, naš mali biznis", istakla nam je Suzana.

Djevojke su, uz maminu podršku, svoju sobu pretvorile u najljepši i najproduktivniji dio porodične kuće. U tom kreativnom kutku, kako kažu, provode mnogo vremena. Za mašinom je obično mama, iako su i one, kako nam kažu, vješte u šivanju.

"Nas dvije uglavnom dizajniramo torbe, a mama naše ideje pretvara u gotov proizvod", ispričala nam je Suzana.

Inspiraciju sestre Stijaković pronalaze svuda oko sebe, ali najviše ih inspirišu materijali.

"Mnogo pratimo uličnu modu, modne blogove i rad poznatih dizajnera kao što su Valentino, Chanel, Celine", dodale su ove djevojke.

Vrijeme koje im je potrebno za izradu torbi u maloj radionici zavisi od modela torbe. Najzahtjevniji model je, kako kažu, "trapez torba", za čiju izradu je potrebno i do četiri sata ako sve ide po planu. Torbe, u različitim bojama i dezenima, izrađuju od visoko kvalitetne eko-kože, imitacije brušene eko-kože i raznih vrsta platna.

Većina torbi koje su izradile su njihova ideje, ali izrađuju ih i po narudžbi.

"Svi modeli torbi su nam omiljeni, zaista je teško opredijeliti se samo za jedan model, jer je svaka posebna na svoj način. Ženama nikad dosta torbi i cipela", sa osmijehom kaže sestra Suzana.

Za njihove kreacije, torbe, ali i druge modne detalje, zainteresovane su djevojke i žene iz cijele BiH i regiona. U posljednjih godinu i po dana torbe radionice "Moja torbica" stigle su i do pojedinih zemalja EU, Slovenije, Francuske, Austrije, Njemačke…

"Ne postoji starosna granica za naše torbe, kupuju ih i djevojke i ozbiljnije gospođe. Cijene smo prilagodile tako da budu dostupne svima, kako bi sve žene imale priliku da budu originalne i da svom stilu daju vlastiti pečat. Ono čemu težimo je da se izbjegne uniformisanost", kaže Snežana.

Sestre Stijaković poručuju da će se i dalje aktivno baviti ovim kreativnim radom, te obnoviti radionicu i novom mašinom. "Potražnja za torbama veća je od onoga što možemo plasirati. Sigurno se i dalje namjeravamo baviti ovim kreativnim poslom, jer je to nešto u čemu uživamo, nešto što nas čini sretnim i zadovoljnim."

Moderne suknje

Pored torbi, u kreativnoj radionici ženskog tima Stijaković na svijet stižu i originalni omoti za pasoše, studentske indekse i đačke knjižice, broševi i trakice za bebe.

"Ovih dana smo u našu ponudu uvrstile i 'pencil' suknje koju su mast have komad sezone", naglasila je Suzana Stijaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije