Ljepota

Trbušnjacima do ravnog stomaka

Trbušnjacima do ravnog stomaka
Foto: N.N. | Trbušnjacima do ravnog stomaka

Ravan, čvrst stomak nije samo estetski privlačan već je i pokazatelj zdravlja jer su čvrsti trbušni mišići preduslov za dobro držanje i dobar koštano-mišićni sklad.

Zbog toga je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba da uradite svaki dan da bi vježbanje dalo dobre rezultate.

Trbušni mišići jedna su od najznačajnijih skupina mišića jer nam omogućavaju pravilno držanje i djeluju poput svojevrsnog zida koji drži čitavo tijelo.

Trbušnjaci su najpopularnija vježba za stomak, a specifičnost izvođenja trbušnjaka je u tome što ova vježba, bez obzira na to koliko često je izvodili, nikada ne postane lagana.

Upravo zato želimo da izbjegnemo izvođenje prevelikog broja trbušnjaka zbog čega je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba da uradimo dnevno da bi rezultati bili vidljivi.

Odgovor je 30 trbušnjaka, a tome dodajte i podizanje nogu, plank i druge vježbe za učvršćivanje abdomena. Pripazite i na ishranu jer ukoliko se ne hranite zdravo, nijedna vježba neće imati dugoročan učinak.

Ukoliko se toga pridržavate, definisane trbušnjake ćete vidjeti već nakon nekoliko nedjelja, a savjet je da vam izvođenje trbušnjaka bude svakodnevna ili barem redovna navika. Tokom vježbanja trbušnjaka vrlo je važno pravilno poduprijeti glavu i vrat. Ruke nam nikada ne smiju služiti tome da guramo glavu naprijed kako bi lakše podigli tijelo.

Takođe, trbušnjake uvijek treba raditi sa savijenim koljenima i bez podizanja stopala s poda. Stopala vam može pridržavati druga osoba ili ih možete pričvrstiti tako da ih stavite ispod kauča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije