Ljepota

U kom pravcu ide italijanska moda?

U kom pravcu ide italijanska moda?
U kom pravcu ide italijanska moda?

LONDON - Od glamuroznog vrhunca 1950-ih kada su holivudske zvijezde pozirale u Rimu i Firenci u odjeći oštrog kroja, italijanska moda se danas povinovala komfornosti i nekoj vrsti stagnacije, prenosi "Gardijan".

Tokom tih 50-ih su Elizabet Tejlor i Ričard Barton fotografisani kako gledaju u rijeku Arno u Firenci. On je bio u crnom odijelu, blistavo bijeloj košulji, ona u bijelom, sa crnom torbom, naslonjena na ogradu.

To je bila takozvana "dolče vita" era u Italiji, kada je Holivud bio "preseljen" u Rim i Firencu, vrijeme kada paparaci nisu imali poteškoća u pronalaženju Odri Hepbern, jer je ona uvijek bila u prodavnici cipela. U tim gradovima su se mogli vidjeti i Rita Hejvort, Sofija Loren, Greta Garbo i drugi.

U današnje vrijeme, u Italiji nije baš najsjajnija situacija kada je riječ o modi. Dok je London poznat po promovisanju mladih dizajnera, akcenat Milana je na visokoj modi i elegantnim haljinama.

To vjerovatno nije iznenađenje, s obzirom da Đorđo Armani ima 79 godina, Roberto Kavali 73, Dolče i Gabana su se prvi put predstavili prije 30 godina. Mućia Prada može biti izuzetak, ali i ona ima 64 godine i predstavlja svoju Miu Miu kolekciju u Parizu, a ne Milanu.

Kustos Erika Gilardi je na dobar način opisala italijansku modu.

"U modi je bilo da se kaže 'glamur' odnosno 'italijanski glamur'", kaže ona i ocjenjuje da je to ipak staromodno. "Problem je upravo u onome što zapravo izdvaja italijanski stil, a to je želja da se 'ujedine' boje i tkanine, da se svi elementi spoje u jednu cjelinu."

Italijanski dizajneri su pomogli da se definiše svaka decenija od kraja Drugog svjetskog rata. Tako su apstrakti printovi Pučija obilježili 50-e i 60-e godine, Misonijevi cik-cak dezeni 70-e, Armanijeva odijela 80-e i glamur Versaćea i Toma Forda Gučija tokom devedesetih. To je bila i decenija u kojoj je briljirala Prada.

Međutim, u januaru, kao dokaz ove krize identiteta, komora italijanske mode je imenovala svog prvog direktora Engleza, Džejn Riv.

Riv ukazuje da je ta mediteranska zemlja oduvijek privlačila puno novih dizajnera i dodaje da "mi samo treba da pomjerimo te velike brendove, pa će mladi dizajneri izaći na vidjelo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije