Ljepota

U modi su odvažne ombre usne

U modi su odvažne ombre usne
Foto: N.N. | U modi su odvažne ombre usne

Ombre trend je započeo dvobojnim farbanjem kose. Prvo tek u nijansu-dvije vidljivu razliku u boji, a uslijedile su uskoro i nešto drastičniji prelazi.

Nedugo zatim se dvobojni stil "farbanja" prenio i na šminku, i to šminkanje očiju, noktiju, ali najsnažniji efekt daju ipak zavodljive ombre usne.

Dvije su varijante: počnite s tamnijom bojom ruža s unutrašnje strane pa nastavite prema svjetlijoj. Ili krenite od svjetlije prema tamnijoj nijansi. Šta je najbolje? To je pitanje odabira boja, vještine, prilike… i ukusa. Isprobajte zato obje!

Najbolje je krenuti od odabira odgovarajuće boje. To može biti vaš omiljeni ruž, ali za ombre partnera birajte odgovarajuću nijansu. Važno je da budu kompatibilne, tj. monohromatske, dakle da potiču iz istog spektra. Ako je osnova crvena, varijacije idu od nježno roze do bordo pa čak i bordo-smeđe nijanse.  Ombre usne mogu biti i dnevna šminka, pod uslovom da odaberete decentne boje.

Varijanta 1: Blending

Tamnijim ružem uokvirite usne (uz pomoć kista za ruž), vodeći računa da rub bude puniji u uglovima usana, a prema sredini sve tanji. Zatim na unutrašnjost usana nanesite svjetliju nijansu ruža. Ne morate voditi računa o oštrim prelazima budući da ćete ih blendati. Blendanje je sljedeći korak, a izvodite ga nježnim kružnim pokretima kažiprstom preko ruba gdje se sreću dvije nijanse. Za dodatni dašak glamura nanesite malo shimmer bijelog sjenila na samu sredinu usana kako biste dodatno naglasili njihovu punoću.

Varijanta 2:  Lip paint

Na cijele usne nanesite osnovnu boju ruža, srednje ili svjetlije nijanse. Kistom za ruž potom nanesite najtamniju nijansu odabrane boje na same rubove usana kao da ih uokvirujete olovkom za usne. Na nadlanicu nanesite oba ruža, ublendajte ih kistom i kao da su vaše usne slikarsko platno, pažljivim pokretima popunjavajte prijelaz između dvije boje. Fino blendanje za kraj i opet malo svjetlucavog bijelog sjenila. Za dodatnu senzualnost, nanesite malo bezbojnog sjajila za usne na sredinu usana. Možete ga nanijeti i na cijele usne ako želite dodatni glossy efekt.

Izvan zone komfora

Malo odvažnije ombre usne možete postići ako na jednu usnicu nanesete svjetliju, a na drugu usnicu tamniju nijansu ruža. Izblendaš ih starom dobrom tehnikom usna o usnu, a potom i kistom na samoj sredini usana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije