Ljepota

Vunene patike prijete da osvoje svjetsko tržište (FOTO)

Vunene patike prijete da osvoje svjetsko tržište (FOTO)
Vunene patike prijete da osvoje svjetsko tržište (FOTO)

U posljednje vrijeme patike izrađene od vune postaju pravi hit u svijetu sportske obuće! Osim što su veoma chic, one obezbeđuju čvrst korak i udobnost.

Savršenu obuću je teško pronaći. Zapravo, ona bi trebalo da ispunjava dva glavna uslova: da bude stajliš i udobna, ali ne previše sportska. Tim Brown, bivši profesionalni igrač fudbala iz Nju Zelanda, smatra da se riješenje krije samo u jednoj stvari: vuni!

Vodeći se tom idejom pokrenuo je Allbirds portal za prodaju samo jednog modela patika: one su napravljene od merino vune i gumenog đona.

Ove neobične patike nam dolaze pod imenom wool runner i postoje u četiri nijanse, dok ih možete kupiti isključivo na Allbirds sajtu, po cijeni od 95 dolara.

Vunene patike su veoma elegantne i udobne. Toliko, da ih brojni ljudi upoređuju sa kućnim papučama. Oni koji imaju problem sa nogama i konstantnu otečenost, oduševiće se wool runner modelom koje se, zahvaljujući vuni, prirodno rasteže, dozvoljavajući koži da diše.

"To je dokaz da ne moramo da koristimo sintetička vlakna, da bi dobili nevjerovatne stvari, i to potpuno besplatno", rekao je Tim.

Allbirds je posljednji u brzo rastućem nizu kompanija koje se bave proizvodnjom patika od vune. Baabuk, švajcarska start-up kompanija smatra da je linija vunenih patika pokrenuta u oktobru mjesecu 2015.godine, izazvala veliku pažnju i zainteresovanost potrošača širom svijeta.

To nam dokazuje i Mahabis, još jedna mlada kompanija koja nam dolazi iz Velike Britanije. Upravo ona je dobila velike pohvale od poznatih svjetskih sportskih brendova kada je prikazala svoju liniju vunenih papuča koje dolaze sa odvojivim poliurentanskim đonom.

Čak je i Nike ušao u igru.... Od sada potrošači širom svijeta mogu naručiti osam Nike modela patika od različitih vunenih tkanina, što je omogućila poznata kompanija Pendleton koja se bavi proizvodnjom vune. Isto tako, Converse je pokrenuo saradnju sa Woolrich kompanijom u novembru mjesecu, radeći na proizvodnji patika koje standardno platno mijenjaju za visokokvalitetnu vunu.

Vuna je relativno lagana, prilično tvrda, otporna na vremenske uslove, a pored toga diše i ima antimikrobno dejstvo. Zapravo, to je prirodan gore-tex materijal, kaže Dan Witting, osnivač Baabuk kompanije i dodaje: "Znate li šta su beduini nosili u pustinji? Vunu."

Tržište vunenih cipela postaje sve interesantnije.

Pitate se da li je lako i jeftino da se nova linija cipela istakne u prepunoj radnji? Odmah ćemo vam reći da industrija u korak prati sve tendencije koje se događaju na tržištu. Dakle, ako vunene patike viđate u teretani, na ulici, poslu i na samim revijama, obim proizvodnje će se sigurno povećati.

Pored toga, prirodno je da pored velike ponude cipela izrađenih od različitih vrsta kože, svi mi želimo da imamo nešto što niko drugi nema.

Za sada se ne može reći koliko će vuna utkati svoj put na tržištu cipela, ali rani znaci ukazuju da ima predizpozicije da ostvari veliki uspjeh. Neobične tkanine, poput vune su posebno popularne među milenijum generacijom koja ima tendenciju da favorizuje održive proizvode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije