Ljubav i seks

Kako da partneru oprostite prevaru?

Kako da partneru oprostite prevaru?
Kako da partneru oprostite prevaru?

Ako ste bili prevareni, a odlučili ste da oprostite, budite spremni na to da će vam biti potrebno puno samopouzdanja i želje da spasite vaš odnos.

Oprostiti prevaru: 1. Pitajte partnera o uzrocima nevjerstva

Iako je to jako težak razgovor, od partnera morate saznati zašto vas je prevario da bi mogli da mu oprostite. Uzrok će vam otkriti ono što bi u vašoj vezi trebalo da se promijeni. Možda je počeo da ga odbija vaš zanemaren izgled, možda se osjećao usamljeno i neshvaćeno. Nekome samo nedostaje seks, a drugi se tokom varanja iskreno zaljube. Ako je ovaj drugi slučaj u pitanju, morate dobro da razmislite da li se isplati uopšte spašavati vašu vezu.

Većina ljudi se tokom ljubavne veze zagleda u drugu osobu, ali moramo razlikovati neškodljivu simpatiju i istinsku zaljubljenost zbog koje bi svoju vezu stavili na tanak led. Ako se i vaš partner zaljubio u nekog drugoga, možete samo partneru da oprostite i budete zahvalni da ste saznali istinu.

Procijenite da li možete da podnesete uzrok prevare i postoji li želja oboje da spasite vezu. Nada ostaje samo u slučaju partnerovog iskrenog žaljenja zbog nevjerstva.

Oprostiti prevaru: 2. Nikako nemojte da spominjete prevaru bez prestanka

Ako ste odlučili da oprostite, morate biti svjesni da taj put neće biti težak samo za vas, nego i za vašeg partnera. Nemojte da otežavate situaciju i ugrizite se za jezik. Prevaru ne smijete non-stop da spominjete. Takvim ponašanjem kažnjavaćete partnera, nabijajući mu grižu savjesti, ali i sebe, konstantno se podsjećajući na bolna osjećanja.

Pored toga, neprestano spominjanje nevjerstva može dovesti do neželjenog dejstva. Partner može jako da se razljutiti i zažali što je bio iskren, jer zbog vašeg ponašanja može da zaključi da je daleko pametnije bilo da laže.

Ako vam je partner priznao prevaru i vi ste odlučili da mu oprostite, sada ste vi na redu da povučete slijedeći potez. Pokušajte da nadvladate negativne osjećanja i shvatite da ste za prevaru krivi oboje pa da zbog toga ni vi ni vaš partner niste loše osobe.

Oprostiti prevaru: 3. Potrebno je mnogo truda

To znači da, pošto je jedan od vas odlučio da oprosti, sljeduje vam mnogo truda i teških trenutaka - nedjelja, a vjerovatno čak i mjeseci u kojima će između vas preovladavati napetost i oprezni razgovori. Prevara je teško iskušenje, ali može i da učvrsti vašu vezu. Pokušajte da se prisjetite zašto ste se uopšte zaljubili, ponovo se upoznajte razgovorima, povjerite jedan drugome šta vas trenutno veseli i, posebno u početku, bavite se lakšim temama koje će vas zabaviti. Ne spominjite preljubu, već planirajte prijatne trenutke, šetajte i bavite se sportom koji će opustiti vašu energiju. Povežite se na neki nov način.

Naravno, ne zaboravite na seksualnost i iako ste odlučili da oprostite, budite sigurni da će vas tu i tamo još probosti osjećaj bola i prevarenosti. Samo jaka volja i predani partner, koji zaista žali zbog prevare, moći će da spasi vašu vezu i ponovo učvrsti vaš odnos, piše Intimate Medicine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije