Ljubav i seks

"Komandosi" u život u Indiji uvode riječ "ljubav"

"Komandosi" u život u Indiji uvode riječ "ljubav"
"Komandosi" u život u Indiji uvode riječ "ljubav"

"Ljubav" u Indiji i dalje smatraju neprimjerenom riječju, budući da se većina tamošnjih brakova organizuje putem religioznih veza ili kasta.

Međutim, grupa "ljubavnih komandosa" sada štiti one koji se odupiru takvom sistemu.

Radžver Sing je zgodni mladić koji ima 23 godine. Kada je imao 12, nova porodica uselila se u kuću preko puta njegove i čim je vidio njihovu kćerku Madhuri, zaljubio se.

"Pomislio sam - to je djevojka koju želim da oženim'. Imala je prelijep osmijeh i znao sam da je prava za mene", govori on.

Madhuri, sitna djevojka svijetlih očiju, kaže da je osjetila isto. Tokom godina ovaj par je zajedno išao u školu i dijelio nedaće, strahove i nade.

Međutim, u Indiji roditelji imaju sasvim drugačije kriterijume u odnosu na mlade zaljubljene parove. Postoji lista prioriteta: kasta, narav, horoskopski znak, visina, karakter, kvalifikacije, porodica i navike u ishrani. Ljubav se tu nigdje ne uklapa.

Zato su roditelji Ražvera i Madhuri odlučno odbili ideju da se ovaj mladi par vjenča. Međutim, Radžver je pronašao rješenje - pozvao je "ljubavne komandose".

Uglavnom je riječ o biznismenima i novinarima koji pokušavaju da se izbore za pravo mladih na ljubav i pružaju zaštitu parovima koji pobjegnu od roditelja

Riječ je o pokretu koji je oformljen prije deset godina i koji se bori protiv hindu i muslimanskih pravila braka. Uglavnom je riječ o biznismenima i novinarima koji pokušavaju da se izbore za pravo mladih na ljubav.

Oni imaju tajna skrovišta, jer je zaljubljivanje u Indiji vrlo opasna stvar. Komandosi pružaju zaštitu parovima koji odluče da pobjegnu od roditelja.

Tako su i Radžver i Madhuri iste noći kada su stigli u postaju "komandosa", postali muž i žena.

Ipak, spasavanje mladih ljubavnika je teško i skupo. Samo u Delhiju troškovi "komandosa" mjesečno iznose oko 5.000 dolara.

Ipak, oni čvrsto vjeruju da je jedini način da se razbije tvrdi sistem kasti u Indiji uvođenje brakova iz ljubavi. Nadaju se i da će djeca rođena iz takvih brakova biti slobodnija i imati veću ravnopravnost.

Komandosi, nažalost, nisu svemoćni - sve što mogu je da osiguraju paru kakav-takav novi početak. Ostalo je, ipak, na njima.

Međutim, Radžvar i Madhuri, na kraju će se ispostaviti, nisu imali sreće.  Naime, par je prošle godine, zbog nedostatka sredstava, morao da se vrati u stari komšiluk. Nedugo potom Radžvera je napala grupa muškaraca, svezala ga i ozbiljno pretukla. Policija je odbijala da reaguje, ali su Radžvera i Madhuri uz pomoć "komandosa" uspjeli da pokrenu prijavu. Ipak, niko od napadača nije optužen. Madhuri je uvjerena da iza svega stoji njena porodica.

Međutim, ono što je još žalosnije jeste da neki od ovakvih slučajeva završavaju i tzv. ubistvom iz časti, koja su najizraženija u sjevernim indijskim provincijama, dok su na jugu skoro nepoznata pojava. Nedavna studija je pokazala da u Indiji godišnje bude izvršeno oko 1.000 ubistava iz časti. Razlog je uglavnom udaja ili ženidba za osobu iz pogrešne kaste ili nižeg sloja društva, što predstavlja veliku sramotu za Indijce.

U selima na sjeveru Indije postoje i zloglasna seoska vijeća koja odlučuju ko može, a ko se ne može vjenčati i spremni su da čak izreknu i smrtnu kaznu za one koji se ogluše o njihove odluke. Čak i ako se usude da pobjegnu, ruka "seoske pravde" će ih sigurno stići.

Ipak, tu su "ljubavni komandosi" koji su se samoinicijativno okupili kada je stopa ubistava iz časti prešla sve granice. Zapravo, neposredan povod za njihovo okupljanje bila je zabrana proslave Dana zaljubljenih, koji je većina indijskih parova željela da obilježe, ali jednostavno nisu smjeli. Tada se okupila jedna grupa istomišljenika i ubrzo su "komandosi" postali nacionalni pokret, koji ima više od 2.000 volontera širom Indije.

Danas, oni promovišu misiju ljubavi širom zemlje, a imaju i svoj besplatni servis, liniju, na koju zaljubljeni parovi mogu potražiti pomoć.

"U početku nismo ni znali da će nas to dovesti do velikih problema", kaže Sandžoj Sačdev, jedan od osnivača pokreta.

Dodaje da su tokom godina ostali bez novca, neki i bez posla, ali se ne predaju, jer svojim djelima žele da poruče današnjoj omladini da ne smiju odustati od svoje ljubavi, svojih snova.

Inače, jedini prihod ove organizacije potiče od donacija, koje su svega 100 rupija (1,4 funte) i koje nisu dovoljne za njihove potrebe. Sačdev dodaje da su im uvijek neophodne nove prostorije, nova skloništa, jer bijesne porodice idu za njima i napadaju ih.

"Upravo stoga bih bio zahvalan da nam se jave i ljudi koji žele pomoći, jer smo vremnom, zbog našeg aktivizma, počeli dobijati i prijetnje smrću", ističe on.

Smatra da najviše problema prave upravo roditelji mladenaca, koji bi trebalo da podržavaju sreću svoje djece, a ne da je uništavaju.

U Indiji godišnje bude izvršeno oko 1.000 ubistava iz časti

"Ovdje su ogromne kulturološke, vjerske, ekonomske razlike i sve to predstavlja nevjerovatnu barijeru za mlade parove. Priče su različite, ali sve imaju jedno zajedničko, a to je da im je uskraćeno pravo na slobodan izbor partnera s kojim će provesti ostatak života. A sloboda izbora je nešto što nam je svima garantovano Ustavom i upravo zato zanima me odakle roditeljima pravo da krše ustavna prava svoje djece", kaže Sačdev.

On dodaje da postoje i slučajevi gdje roditelji odobravaju brak, ali im smeta što se dvoje mladih vjenčaju, a pritom ne završe fakultete.

"Nedavno smo imali slučaj dvoje mladih koji su se uzeli, ali ona nije završila fakultet do kraja i to je bilo nešto užasno za njenu porodicu. Nisu im dali dozvolu da se vjenčaju, iako su odobravali mladoženju. Tako da ima raznih slučajeva, ali mi im svima pružimo utočište", kaže Sačdev.

On dodaje da, ipak, iako se čini da su roditelji i rodbina najveći krivci, tu i društvo ima veliku ulogu.

"Naravno, i dok svi krive roditelje, treba se bolje sagledati i društvo u kojem živimo, jer ono podržava nasilna djela kako bi se odbranila čast. Ipak, nadamo se da će jednog dana ljubav nadvladati sve i zavladati cijelom svijetom", kaže Sačdev na kraju.

Lista prioriteta:

-        kasta

-        narav

-        horoskopski znak

-        visina

-        karakter

-        kvalifikacije

-        porodica

-        navike u ishrani

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije