Ljubav i seks

Ljubav u srednjim godinama

Ljubav u srednjim godinama
Ljubav u srednjim godinama

Prelaženje pola životnog puta različito djeluje na ljude. Neki se ne obaziru na godine, a neke to uplaši da požele brzo iskusiti sve ono što su do tada odgađali.

O srednjim smo se godinama naslušali mnogo savjeta i nagledali filmova. Razlog za to je u tome što prelaženje pola životnog puta različito djeluje na ljude. Neki se ne obaziru na godine, a nekima pomisao da je iza njih već pola, a možda i više života, toliko uplaši da požele brzo nadoknaditi i iskusiti sve o čemu su dosad samo slušali. Neki oko četrdesetog rođendana iskuse i prave napadae panike.

Čitateljka portala 24sata.hr se prisjetila prve ozbiljne bračne krize koja se njoj i suprugu dogodila u četrdesetima.

"Nisam više bila sigurna volim li ga uopšte i baš sam nekako u to doba naletjela na simpatiju s fakulteta s kojom sam se počela viđati. Bila je to platonska veza, ali mi je trebala da se opet osjetim živom. U meni se nešto probudilo".

No ni tada nisu otišli dalje od studentskih dana jer ju je suprug totalno zatekao svojim ponašanjem. Istovremeno s njenim lutanjem i traženjem izgubljenog smisla i njen suprug je počeo vezu s mnogo mlađom ženom. Kupio je novi sportski automobil i svima se okolo hvalio svojim pustolovinama s mlađom ljubavnicom.

Ova čitateljka se, priznaje, jako uplašila te, iako je željela bolji život, nije bila spremna za radikalnu promjenu. Iskreno su razgovarali i oboje shvatili da su pretjerali i, prisjetivši se svega onoga što je među njima ikad bilo dobro i povezivalo ih, nastavili dalje od toga trenutka.

Prvo što su napravili prodali su sportski automobil i kupili udobniji kojim često odlaze na kraća putovanja. Otkrili su tako novu zajedničku sklonost, pa smatraju da ih je "kriza" jako zbližila, iako mnogi ne bi mogli preći preko svega što su oni ostavili iza sebe. Najlakše je reći da ih je pogodila kriza srednjih godina, iako mnogi stručnjaci za odnose među polovima ne vole taj termin. Oni razloge za slične krize u tom životnom periodu vide u promjeni životnog ritma. Gotovo su sve dugoročne veze u tom periodu izložene mnogim napetostima i dodatnom stresu pa, savjetuju stručnjaci, nije loše posvetiti malo više vremena partneru.

Više nije dovoljno istrajati na modelu funkcionisanja koji omogućava da oba partnera postignu unutrašnje zadovoljstvo nego će promjena životnog ritma uticati i na njihov odnos. Mnogo se toga mijenja u srednjim godinama. Djeca odrastaju, osamostaljuju se i često odlaze od kuće, a parovi ostanu sami s onim što su usput, brinući se o djeci, izgradili. Onima koji su tokom godina mudro ulagali i u partnerski odnos i u roditeljstvo, tada počinje, kako kažu, drugi medeni mjesec, razdoblje kada se obaveze prorijede te kada mudrije i smirenije počinju rješavati životne začkoljice te uživati u tom polaganijem ritmu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije