Nevjerni muževi imaju veće šanse za infarkt

Agencije - 24.05.2012 14:08
Nevjerni muževi imaju veće šanse za infarkt

FIRENCA - Muškarci koji varaju svoje supruge imaju veće izglede da pretrpe infarkt od onih koji ostaju vjerni, pokazalo je novo italijansko istraživanje objavljeno u časopisu "Journal od Sexual Medicine".

Iznenadna smrt pri polnom odnosu češća je u odnosu muškarca i ljubavnice nego u odnosu sa suprugom, ali tačni razlozi nisu poznati, kažu naučnici koji kao moguća objašnjenja ovog fenomena navode grižu savjesti, stres zbog skrivanja veze ili napore koji idu uz zahtjevniju mlađu ljubavnicu, uključujući izlaganje ekstravagantnijoj hrani i piću.

Veza između bračnog nevjerstva i srčanih problema obrađena je u okviru istraživanja u kojem su naučnici univerziteta u Firenci proučavali postojeće podatke o učincima bračne nevjere.

Koristeći termine "nevjera" i "vanbračna veza" analizirali su učestalost i okolnosti srčanih udara kod muškaraca pa su utvrdili da su srčani udari, uključujući one sa smrtnim ishodom, relativno rijetki u braku, ali češći u vanbračnoj vezi.

"Nevjerstvo kod muškaraca je povezano s većim rizikom od teških kardiovaskularnih incidenata", kazala je voditelj istraživanja dr Alesandra Fišer, dodajući da je moguće da "tajni odnos u nepoznatom okruženju može značajno da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca što dovodi do povećane potražnje za kiseonikom".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Ostali naslovi

Kalkulatori

Plodni dani
Idealna tezina
Potrosnja kalorija

Newsletter

Registrujte se na besplatni newsletter.

Svako jutro najvažnije vijesti.

Upišite vašu e-mail adresu:

Delivered by FeedBurner

Mali oglasi

Predajte male oglase putem mobilnog telefona 065 1314! Uputstvo.