Ljubav i seks

Novi trend: Skakanje iz kreveta u krevet

Novi trend: Skakanje iz kreveta u krevet
Novi trend: Skakanje iz kreveta u krevet

Odnos mladih prema seksu umnogome se promijenio posljednjih godina.

Lakše ulaze u veze, brzo iz njih izlaze, a najintimnije detalje dijele na Facebooku, Twitteru, Instragramu…

Srednjoškolci sve ranije stupaju u polne odnose, a zabrinjavajuć je i trend stupanja u neobavezne veze koje se temelje isključivo na seksu, što, upozoravaju psiholozi, često ostavlja emotivne posljedice, piše Mondo.

"Ima još dosta mladih koji, kao i ja, smatraju da tu treba biti ljubavi, no ima i dosta onih kojima je seks za jednu noć normalna stvar. Ne znam u kojoj mjeri mogu to da razdvojim, ali čini se da uspijevam", ovako razmišlja većina tinejdžera.

Takođe je primjetan i trend sklapanja "prijateljstva sa povlasticama", kako kod mladih, tako i kod onih starijih. Ovo u suštini znači da dvoje prijatelja povremeno ili redovno ima i seksualne odnose, bez neke naznake da taj odnos preraste u nešto više.

Psiholozi upozoravaju da stupanje u takve "kombinacije" u tinejdžerskom dobu može dovesti do toga da u kasnijem životu pojedinci ne mogu sklapati prava prijateljstva i učiniti da ona traju, kao i da ne mogu shvatiti značaj takvih, čisto drugarskih odnosa.

"Prijateljstvo sa povlasticama" služi da bi se mladić ili djevojka zaštitili emotivno, jer vjeruju da ulaze u nešto iz čega nema šanse da izađu povređeni. Istina je da, to često nije slučaj, jer su velike šanse da poslije nekog vremena jadno od to dvoje razvije emocije za koje se ispostavi da nisu uzvraćene i eto problema.

"Mladi danas seks više doživljavaju kao zabavu, rekreaciju, tehniku za smanjivanje napetosti, možda čak i kao mamac za zavođenje partnera nakon čega uslijede velika razočaranja i tuge kod djevojaka, ali i kod momaka", upozoravaju psiholozi.

"Opušten" odnos prema seksu u kombinaciji sa čestim mijenjanjem partnera predstavljaju idealne uslove za razvoj polno prenosivih bolesti, ali i za druge probleme.

Što nije fotkano, nije se ni desilo

Takođe, ono što se nekada čuvalo kao tajna, danas je javna stvar. Tzv. "selfiji" su izuzetno popularni, prije svega izazovno poziranje, ali u posljednje vrijeme i "fotke direktno iz kreveta", uslikane neposredno nakon seksa.

Naravno, ukoliko se takve fotke ne objave na mrežama, kao da se ništa nije ni desilo, kako kaže staro Internet pravilo, pa tako imamo poplavu eksplicitnih statusa i fotki na Instagramu, Facebooku, Twitteru...

Ovaj trend više nije isključivo vezan za mlađe generacije, jer su se i stariji izvještili u upotrebi smartfonova i društvenih mreža.

Ipak, najpogubnije posledice ovakvog deljenje intime sa svetom dešavaju se upravo mladima, jer će se oni kad-tad suočiti sa osudom i podcjenjivanjem.

To se može desiti kad požele da uplove u ozbiljnu vezu, kada dođe vrijeme da se zaposle ili, možda već sutra, kada izađu iz kuće, a sredovječni komšija im dobaci vulgarnosti inspirisane njihovim fotkama ili statusima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije