Ljubav i seks

Osam simptoma koji otkrivaju da ste zaljubljeni

Osam simptoma koji otkrivaju da ste zaljubljeni
Osam simptoma koji otkrivaju da ste zaljubljeni

Kada smo zaljubljeni, u našem organizmu se događa čitav spektar različitih hemijskih reakcija i promjena.

Od ubrzanog kucanja srca, do mokrih dlanova i proširenih zjenica, prenosi Lj&Z.

1. Ubrzano kucanje srca

Kada smo suočeni s “bolešću” koja se zove zaljubljenost, naše tijelo je pod uzbunom, a adrenalin je u punoj snazi. Rezultat toga je ubrzan rad srca i “leptirići” u želucu.

2. Mokri dlanovi  

Drugi simptom koji uzrokuje tolika jačina adrenalina je znojenje, pogotovo dlanova. Ova nuspojava je nepoželjna, a često zna biti i neugodna.

3. Promjena glasa  

Istraživanje je pokazalo da muškarci, kada pričaju s nekim u koga su zaljubljeni, često govore tiše i nježnije, dok žene često podižu glas.

4. Proširene zjenice  

Adrenalin koji je odgovoran za mokre dlanove i ubrzan rad srca, takođe uzrokuje širenje zjenica. Ovo je signal seksualne privlačnosti.

5. Uzbuđenje

Kada ste zaljubljeni, osjećate se ushićeno, to nije samo zato što ste srećni, u pitanju je jemija. Mozak proizvodi dopamin, isti osjećaj koji se pojavi kada uzimate kokain. Ne kaže se bez razloga da je ljubav droga.

6. Kopiranje  

Ako provodimo vrijeme s voljenom osobom, često ćemo se ponašati kao ona. Na primjer, ako prekriži noge, i mi ćemo prekrižiti naše. Naravno, sve se događa nesvjesno.

7. Rumenilo

Ljudi crvene iz dva razloga: kada su osramoćeni i kada osjete seksualnu privlačnost. A kada smo zaljubljeni, sigurno imamo i jedan i drugi osjećaj.

8. Leptirići u stomaku

Adrenalin je krivac za sve što nam se događa u organizmu kada smo zaljubljeni. Adrenalin šalje krv iz želuca dalje do naših mišića, i to izaziva osjećaj leptirića. Ova pojava uzrokuje i smanjenje apetita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije