Ljubav i seks

U menopauzi 40 posto žena seksualno aktivno kao i ranije

U menopauzi 40 posto žena seksualno aktivno kao i ranije
U menopauzi 40 posto žena seksualno aktivno kao i ranije

Često pogrešno shvaćeno, razdoblje menopauze se doživljava kao vrijeme starenja za žene, posebno onog dijela povezanoog sa seksualnim životom.

To opovrgava novo istraživanje britanske firme "One Pool" na više od 500 žena, prema kojem je 40 posto žena u istoj mjeri seksualno aktivno, ako ne i aktivnije nakon nastupa menopauze, piše 24sata.hr.

Osim toga, 10 posto žena tvrdi kako im je seksualni život čak i zabavniji nego što je bio u 30-im godinama života, a podjednak broj njih kaže da bi lako mogle zamisliti život s novim seksualnim partnerom.

Uprkos tome što 70 posto žena smatra kako menopauza više nije tabu tema u društvu, 42 posto njih smatra kako u tom razdoblju ne dobija dovoljno podrške iz svoje okoline. Najviše im nedostaje razumijevanje kolega i šefova za njihove probleme, što muči čak 88 posto žena u 50-ima, piše Daily Mail.

Prosječna dob u kojoj žene ulaze u klimakterij je 51 godina. To razdoblje se obično opisuje i kao "životna promjena", koju obilježavaju promjene raspoloženja, znojenje, valunzi i lošiji san povezan s neravnotežom hormona nakon gubitka menstruacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije