Ljubav i seks

Zaljubljenost na organizam djeluje kao droga

Zaljubljenost na organizam djeluje kao droga
Zaljubljenost na organizam djeluje kao droga

ČIKAGO - Psiholozi Nortistern univerziteta iz Čikaga dokazali su da ljude intezivni osjećaj ljubavi čini euforičnim i uporedili su ga sa prvim konzumiranjem droge, kada se osjećate "haj" (high).

Kad su ljudi istinski zaljubljeni, jedino o čemu razmišljaju je partner, a ako voljene osobe nema u blizini, osećaj je identičan onom kod zavisnika koji po svaku cijenu mora doći do droge, prenosi portal Moj doktor.

Vremenom taj osjećaj blijedi poput razvoja tolerancije na drogu i blizina partnera više nije dovoljna za postizanje ekstaze.

S druge strane, prekid veze dovodi do identične reakcije organizma koji se javlja kod zavisnika koji su duže vreme ostavljeni bez droge.

Hemijska supstanca odgovorna za fenomen zaljubljenosti ili "haj" osjećaja zavisnika je dopamin, a dio mozga koji se tada aktivira zove se  mezolimbički dopaminski sistem.

Mozak koristi neurotransmitere, kao što je dopamin, da reguliše psihičke funkcije i komunicira sa tijelom i na taj način utiče na psihičko i fizičko blagostanje - stimuliše metabolizam, podržava cirkulatorni sistem, otklanja depresiju i reguliše protok informacija u mozgu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije