Horoskop

Kako obim vrata utiče na zdravlje?

Kako obim vrata utiče na zdravlje?
Kako obim vrata utiče na zdravlje?

Ukoliko je vaš obim vrata veći od prosječnog, možda ćete se suočiti sa nekim od sljedećih problema...

Ne možete da zakopčate poslednje dugme na vašoj košulji? Možda imate veći problem od pomisli da to djeluje prilično neuredno. Naime, u novoj studiji iz Brazila, ističe se da muškarci sa velikim obimom vrata imaju veće šanse da razviju neko srčano oboljenje.

Nakon što su sproveli istraživanje među 4.000 muškaraca, naučnici su objasnili da projsečan obim vrata kod muškaraca iznosi oko 38 cm.

Sa svakih dodatnih 2,5 cm u obimu vrata iznad prosječnog, muškarci imaju 32 odsto veće šanse da razviju otpornost na insulin, 24 odsto veće šanse da imaju povišeni krvni pritisak, 50 odsto veće šanse da im skoči vrijednost triglicerida, kao i 22 odsto veće šanse da imaju nizak HDL ili dobar holesterol.

Masne naslage koje se nalaze u predjelu vrata, mogu da izazovu proizvodnju inflamatornih supstanci koje doprinose gomilanju plaka u karotidnim arterijama u vratu, što utiče loše na srce, tvrdi autorka gore pomenute studije, Kristina Baena.

Međutim, muškarci kod kojih nije slučaj da je vrat deblji zbog masnih naslaga, već samo imaju razvijene trapezaste mišiće, čini se da neće osjetiti prethodno navedene posljedice.

Zato, razmislite o sljedećem koraku: Izmjerite obim vašeg vrata.

Ukoliko je obim veći od 39 cm, posjetite ljekara radi preventivnog pregleda, tvrdi fizioterapeut Baena.

Možda će vam izmjerititi krvni pritisak, provjeriti nivo šećera u krvi i holesterol takođe.

U studiji Baene, ističe se da oni muškarci kod kojih je obim vrata veći u odnosu na prosječni, imaju i do tri puta veće šanse da razviju srčane probleme i ostale zdravstvene tegobe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije