Horoskop

Pet namirnica za veću plodnost muškarca

Pet namirnica za veću plodnost muškarca
Foto: N.N. | Pet namirnica za veću plodnost muškarca

Danas u svijetu jedan od šest parova ima problem sa postizanjem trudnoće. Problem je u 20 procenata slučajeva loš kvalitet spermatozoida, a to se često povezuje sa manjkom cinka i vitamina. Iz tog razloga bi bilo dobro da u prehranu uvrstite namirnice koje ih sadrže.

Sjemenke bundeve

Sjemenke bundeve su dobar izvor bakra, omega-3 masnih kiselina, cinka i vitamina K, a kao važna komponenta one posjeduju protuupalna svojstva koja štite od raka, artritisa i osteoporoze. Omega-3 masne kiseline pojačavaju protok krvi do polnih organa.

Šipak

Sok od šipka poboljšava erektivnu funkciju i podiže kvalitetu sperme. Rezultati istraživanja su pokazali kako su muškarci i žene koji svakodnevno ispijaju čašu soka od nara imaju povećan nivo hormona testosterona, koji povećava seksualnu želju. U rezultatima istraživanja naučnika Univerziteta iz Edinburga (učestvovalo 58 volontera u dobi između 21 i 64 godine) stoji kako ljubitelji crvenog napitka imaju od 16 do 30 procenata veći nivo testosterona od osoba koje nikada nisu konzumirale sok od nara.

Kamenice (evropske ostrige)

Cink se preporučuje u liječenju muške neplodnosti jer je bitan za proizvodnju i pokretljivost spermatozoida. Od davnina školjke kamenice, koje su izuzetno bogate cinkom, slove kao afrodizijak za bolju potenciju.

Bijeli luk

Bijeli luk djeluje kao prirodni afrodizijak i povećava proizvodnju spermatozoida. On sadrži spoj zvan alicin koji pojačava izdržljivost sperme i poboljšava cirkulaciju krvi. Mineral selen koji je prisutan u bijelom luku pridonosi pokretljivosti sperme.

Zeleni čaj

Studije pokazuju da antioksidansi u zelenom čaju imaju dobar potencijal za podsticanje plodnosti iz razloga što neutrališu slobodne radikale koji mogu oštetiti spermatozoide.

Sudeći prema istraživanju iz 2012. godine, objavljenom u naučnom magazinu Molecular Nutrition and Food Research, male doze spoja zvanog epigalokatehin galat (EGCG) sadržanom u zelenom čaju mogu poboljšati kvalitet sperme, uključujući pokretljivost što rezultira poboljšanjem potencijala za oplodnju. Ipak, prevelike doze EGCG-a mogu imati suprotan učinak.

(Ordinacija.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije