Horoskop

Riješite se "slatke" zavisnosti

Riješite se "slatke" zavisnosti
Foto: N.N. | Riješite se "slatke" zavisnosti

Nije nikakva tajna da mnogi ljudi jedu više šećera nego što bi trebalo, samo zato što većina prerađevina u sebi sadrži tu namirnicu.

Međutim, razlog je i u tome što slatkiši i zaslađeni gazirani sokovi izazivaju zavisnost i tjeraju vas da ih s vremenom unosite sve više i više. Nutricionisti imaju jasan plan koji može da vam pomogne da prekinete taj začarani krug. Predstavljamo vam ključne korake:

ČITAJTE DEKLARACIJE

Mnoge prerađevine sadrže mnogo više šećera nego što mislite. Čitajte deklaracije i provjeravajte sadržaj šećera i trudite se da u ishranu uvrstite što više svježih proizvoda.

IZBJEGAVAJTE SLATKIŠE

Ovo je jasno samo po sebi. Slatkiši su takozvane "prazne" kalorije, namirnice koje ne hrane vaše tijelo, ali ga zato zatrpavaju velikim količinama šećera, koji izaziva brzi skok, a zatim i pad insulina u krvi, zbog čega ćete nedugo nakon što pojedete slatkiš ponovo biti gladni.

GAZIRANE SOKOVE ZAMIJENITE KISELOM VODOM

Kao i slatkiši, gazirana pića će vas samo izgladnjeti. Ako ste navikli na njih, pređite na kiselu vodu. Ukus možete obogatiti sa malo limunovog soka.

JEDITE REDOVNO

Redovni obroci stabilizuju nivo šećera u krvi, zbog čega ćete manje osjećati glad i želju da grickate.

JEDITE VIŠE VOĆA I POVRĆA

Umjesto da se fokusirate na to šta izbacujete iz ishrane, pažnju usmjerite na ono što dodajete. Obogatite obroke voćem i povrćem, koji sadrže vlakna, duže vas drže sitim i imaju malo kalorija. Pritom, sadrže prirodni šećer fruktozu koja će vam olakšati odvikavanje od slatkiša.

JEDITE NAMIRNICE BOGATE PROTEINIMA

Svaki vaš obrok treba da sadrži namirnice bogatu proteinima. Kao i vlakna, protein vam omogućava da duže ostanete siti.

PIJTE DOVOLJNO TEČNOSTI

Pored svega toga, pijte osam čaša čiste obične vode dnevno. Nekada se desi da tijelo žeđ pomješa sa osećajem gladi i tada posežete za slatkišima i grickalicama. Ukoliko je vaš organizam adekvatno hidriran, nećete toliko čeznuti za sokovima i gaziranim pićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije