Kuća i vrt

5 lakih ideja da ukrasite mali balkon (FOTO)

5 lakih ideja da ukrasite mali balkon (FOTO)
5 lakih ideja da ukrasite mali balkon (FOTO)

Mali ili veliki, vaš balkon je otvoreni prostor - utočište koje služi kao oaza mira nakon napornog dana.

Mnogi vlasnici kuća i stanova žele da odvoje malo vremena i truda da stvore lijep balkon. Međutim, većina nije sigurna kako da ukrase najmanji balkon jer jednostavno, čini se da nema adekvatnog prostora za opremanje, za biljke i drugi dekor.

Predlažemo vam 5 lakih dekorativnih ideja koje mogu pomoći da prilagodite sebi svoj parče raja:

1. Dodajte pop boje: Mala terasa ili balkon se lako može pretvoriti u kutak za doručak, zabavan prostor ili tiho mjesto gdje uživate u zelenilu. Naravno, igra boja ima važnu ulogu i mora biti jedan od prvih faktora koji ćete uzeti u obzir kada uređujete balkon. Svijetle boje dodaće pozitivne vibracije, naročito kada su izabrane sa pravim obrascima i teksturom. One će stvoriti vedar prostor u kome ćete uživati. Uvijek možete da dodate šarene viseće korpice, saksije u jarkim bojama ili jednostavno, zabavan otirač koji može izazvati osmijehe kod vaših gostiju. Takođe možete da ubrizgate malo boje balkonu preko podnih tepiha, jastuka, dekorativnih akcenata i drugim ukrasima.

2. Iskoristite veličinu i prostor na odgovarajući način: Mali balkon se može urediti u kafe-stilu, jedan sto, odgovarajuće stolice i puno biljaka. Ako želite da se zabavljate na balkonu, ovom prostoru možete dodati i roštilj. Za male i balkone srednje veličine, ključno je da izaberete odgovarajući sto i stolice ili jednostavne klupe koje su idealne jer su prenosive i ne zauzimaju previše prostora. Takođe možete da držite svoje biljke na plafonu kako biste oslobodili prostor. Samo se pobrinite da su biljke na optimalnoj visini za zalivanje i gdje se ne sukobljavaju sa otvaranjem/zatvaranjem balkonskih vrata.

3. Koristite odgovarajući pribor da stvorite lijepu temu: Mali balkon možete urediti tematski. Na primjer, ako volite čitanje, možete da napravite divan kutak za čitanje dodavanjem udobne stolice zajedno sa bočnim stolovima za držanje svog ledenog čaja, knjige ili časopisa. Lampioni, tepisi, baklje i drugi dodaci mogu da pomognu da transformišete skromni balkon u zabavan i lepo uređeni prostor. Odaberite jednu temu ili stil – sofisticiranost, Shabby chic, eklektičan ili kapriciozan stil.

4. Izaberite svoj namještaj mudro: Važno je da odaberete namještaj na osnovu klimatskih uslova, kao i vaših potreba. Takođe morate uzeti u obzir veličinu prostora i skladištenje. Možete da koristite namještaj od metala, drvene ili plastične stolice i stolove. Potrebno je da namještaj redovno održavate i da bude zaštićen od vremenskih uslova.

5. Dodajte živopisno osvjetljenje: Dodavanjem šarenog osvjetljenja koje se podudara sa temom balkona će dodatno uljepšati vaš mali balkon. Isto tako, ako se vaš balkon nalazi u sred grada - možete stvoriti predivan pogled na grad, posebno noću.

Bez obzira koliko je mali vaš balkon, treba ga posmatrati kao nastavak vašeg doma. Nadamo se da će vam ove jednostavne ideje pomoći da napravite dobro osvijetljeno mjesto za čitanje, udoban lični prostor ili zabavni kutak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije