Kuća i vrt

5 mjesta u stanu koje zaboravljamo da očistimo

5 mjesta u stanu koje zaboravljamo da očistimo
5 mjesta u stanu koje zaboravljamo da očistimo

Brisanje prašine i kuhinjske radne površine, pranje suđa, čišćenje kupaonice, samo su neki od svakodnevnih poslova zbog kojih naš dom blista.

Međutim, koliko god se trudili da prostor u kojem živimo učinimo urednim, postoje mjesta koja tokom čišćenja većina redovno preskače, piše Dnevnik.hr.

Donosimo 5 najprljavijih mjesta u stanu koje jednostavno zaboravljamo da očistitimo.

Sjedeće površine

Sjedeće površine poput fotelje, kauča taburea ili stolica svakodnevno su izložene bakterijama i virusima koje, izvana, na odjeći unosimo u svoj dom i dodirom prenosimo na ostatak prostora, a da o tome niti ne razmišljamo.

Kada usisavate stan, skinite nastavak za pod te temeljno usišite i platnene površine, a one glatke prebrišite krpicom natopljenom u toploj vodi s malo limunovog soka.

Zidovi

Iako o njima gotovo i ne razmišljamo, na zidovima prostora u kojem živimo svakodnevno završava sve i svašta. Zidove nesvjesno dodirujemo svakodnevno i to čistim, ali i prljavim rukama, a imate li djecu ili kućne ljubimce, ove velike površine u domu postaju leglo raznih bakterija i virusa.

Zidove, posebno kuhinjske i kupaonske, te dijelove uz pod i oko prekidača jednom nedjeljno prebrišite toplom, vlažnom višenamjenskom krpicom od mikro vlakana. Ona neće oštetiti boju na zidu, a lako će ukloniti nečistoću.

Kuhinjski aparati

Neki ih koriste svakodnevno, a neki samo u rijetkim situacijama, no kuhinjski aparati poput miksera, aparata za kavu, blendera ili sokovnika pravo su leglo bakterija. Iako se trudimo da nakon korištenja prebrišemo kapljice hrane ili soka, na glatkim zidovima aparata zadržava se mnoštvo za oko nevidljivih mikroba koji mogu uzrokovati manje i veće zdravstvene tegobe.

Pamučnu krpicu namočite u mješavinu sirćeta (ili limuna) i tople vode te njome povremeno temeljno prebrišite kuhinjske aparate.

Kanta za smeće

Iako se trudimo da kanta za smeće bude uvijek uredna, njeno detaljno pranje se događa vrlo rijetko, mogli bi reći i prerijetko. Bez obzira koristite li vrećice koje prekrivaju većinu kante, na samoj kanti se zadržavaju najopasnije bakterije.

Želite li biti temeljni, kantu za smeće jednom sedmično pošpricajte mješavinom sirćeta i vode, ostavite da kratko odstoji, pa isperite vrućom vodom.

Gornje plohe

Ono što nam nije u vidnom polju vrlo često zaboravljamo da očistimo, a najbolji primjer su gornje površine namještaja, vrata, lustera i polica, koje su nerijetko prepune za zdravlje štetne prašine.

Želite li da vaš namještaj uvijek blista, sami napravite antistatičke krpice za prašinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije