Kuća i vrt

7 domaćih proizvoda za topljenje mrlja

 7 domaćih proizvoda za topljenje mrlja
7 domaćih proizvoda za topljenje mrlja

Svakoj domaćici su mrlje noćna mora. Borimo se sa flekama od čokolade, kečapa, trave, jagoda, vina, … Trčimo u trgovine, tragamo za raznim odstranjivačima mrlja, a nismo ni svjesni da nam je rješenje pred nosom – u našoj kuhinji.

Ne morate biti mađioničar da bi ste se služili trikovima – ovi savjeti mogu biti vaš magični štapić za rješavanje bar nekih sitnih kućanskih problema. Objavite rat mrljama – ovo je vaše novo oružje.

Mlijeko

Iako na prvu čudno zvuči, mlijeko se pokazalo kao odličan odstranjivač mrlja od tinte sa obojene odeće. Cjelovečernja mliječna kupka može da bude vaš spasilac. Potopite odjeću umrljanu tintom preko noći u mlijeko i sljedeći dan operite kao i obično. Takođe, hladno mlijeko može ukloniti mrlje od kafe i kakaa, ukoliko ga nanesete na svježu fleku.

Vještački zaslađivač

Pravi borac protiv masnoće – vještački zaslađivač će “popiti” masnoću sa vaše najdraže odjeće ako ga nanesete odmah. Možda ćete morati da ga stavite više puta, ali bitno je da djeluje.

Šampon

Sa košuljama je obično najveća briga kako ukloniti prljavštinu sa okovratnika. Obični šampon (bez regeneratora) bi vam u tome mogao pomoći. Samo ga nanesite na okovratnik, lagano istraljate i nakon toga operite košulju.

Hljeb

Većinu slabijih fleka možete ukloniti sa odjeće uz pomoć kruha. Od mekane sredine napravite loptastu smesu i kotrljate je preko mrlje dok ne primjetite da lagano nestaje.

Pjena za brijanje

Fleke od paradajz sosa lako se skidaju sa pjenom za brijanje. Nanesite na mrlju, utrljajte lagano i ostavite da se osuši i onda operite.

Soda bikarbona

Pored sirćeta, soda bikarbona je najvjerniji čistač svakog domaćinstva. “Najtvrdoglavije” mrlje nalaze se na kuhinjskim krpama, ali ovaj “magični” prašak može im vratiti stari sjaj. Potopite krpe preko noći u vodu kojoj ste dodali kašiku sode bikarbone. Sljedeći dan ih otkuvajte u mašini za pranje veša kao i obično.

Sirće

Kod problema sa mrljom od kečapa može vam pomoći sirće. Tkaninu natopite u hladnoj vodi (nipošto toploj) u koju ste dodali dvije kašičice sirćeta i jednu deterdženta za pranje suđa. Ostavite bar pola sata. Protrljajte tkaninu i isperite. Ukoliko mrlja ne nestane nakon prvog pranja, ponovite postupak. Znoj sa odjeće uklanjate na sličan način, samo vam nije potreban deterdžent – dovoljno je sirće.

Ovi saveti su pomogli mnogim domaćicama – a vama? Da li vi imate neke svoje trikove? Možda se i u vama krije pravi kućni mađioničar!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije