Kuća i vrt

Alkohol, pepeo i sirće su saveznici u čišćenju doma

Alkohol, pepeo i sirće su saveznici u čišćenju doma
Alkohol, pepeo i sirće su saveznici u čišćenju doma

Izgrebano staklo ili plastiku na satu možete da "izgladite" na sljedeći način: u mali tanjir stavite istu količinu pepela od cigarete i talka (mineral) i vrlo malo alkohola.

U ovu smjesu umočite vatu i trljajte staklo sve dok ne vidite rezultat. Na kraju ga očistite vatom natopljenom alkoholom.

Ako vam se razbije neki stakleni ili keramički predmet, opasne djeliće najlakše ćete pokupiti navlaženom pamučnom vatom. Njom pređite preko površine na kojoj postoji opasnost od zaostalih djelića koji će se sami "uhvatiti" na vatu.

Mirisni osvježivač vazduha možete da napravite i sami. Treba da rasječete štapić vanile po cijeloj dužini i potopite ga u alkohol. Neka tako stoji tri dana. Potom tečnost stavite u flašu sa raspršivačem i dodajte 2 decilitra destilovane vode i osvježivač je spreman.

Prozori će biti blistavi ako u flašu sa raspršivačem dodate 4 dcl alkoholnog sirćeta, jedan dcl vode i 10 kapi eteričnog ulja pomorandže ili limuna. Protresite te poprskajte po prozorima i obrišite papirnim ubrusima. Za veće nečistoće upotrijebite sodu bikarbonu.

Sredstvo za čišćenje šporeta napravite tako što ćete prokuvati 3 decilitra vode u koju ste dodali kašičicu tečnog sapuna, 1/2 kašičice glicerina i 1 decilitar alkoholnog sirćeta. Na kraju dodajte mljevenu kredu. Kad se smjesa ohladi sipajte je u flašicu i njom ribajte šporet.

Zavjese će opet da budu blistavo bijele ako ih potopite u vodu u koju ste stavili jedan kvasac. Ostaviti da tako odstoje jedan sat, a zatim ih operite u omekšivaču.

(novosti.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije