Kuća i vrt

Vikend kuća za uživanje u svim godišnjim dobima (FOTO)

Vikend kuća za uživanje u svim godišnjim dobima (FOTO)
Vikend kuća za uživanje u svim godišnjim dobima (FOTO)

Ono što je još jedna od prednosti ovakvog prostora jeste i činjenica da je cijeli dan osunčan, budući da su otvori pozicionirani na svim stranama

Poštovani,

Izgradili smo temeljni dio vikendice prije nekoliko godina i tada smo imali neke drugačije vizije. U međuvremenu smo zaokružili finansijsku konstrukciju za izgradnju i sada umjesto prizemnog, kao što smo imali namjeru, želimo izgraditi objekat koji će imati i dvije-tri sobe u nivou potkrovlja, što nam u ovom momentu toliko nije ni bitno. Ono što nam je prioritet u ovom trenutku jeste kako biste nam vi predložili organizaciju, na ovoj površini ploče, koja je 7x8 metara s položajem armature i instalacija koji su takvi kako smo vam naznačili. Znači, ono što bi nam bilo prioritet u ovom momentu je da imamo u tim gabaritima, naravno ako je moguće, veću natkrivenu terasu, dnevni boravak s trpezarijom, koji se mogu objediniti u slučaju nekog većeg okupljanja. Osim toga, manja kuhinja, ostava i kupatilo s tuš-kadom, to jest da nemamo soba u nivou prizemlja.

Ivana G. iz Doboja

Poštovana,

Generalno gledano površina vašeg objekta nije mala i upotrebljiva je da imate sasvim komforan prostor za boravak u svim godišnjim dobima, misleći tu prvenstveno na cjelinu terase, koja može biti zaklonjena i upotrebljiva od ranog proljeća do kasne jeseni. Osim toga, ono što je logično je da se vertikalna komunikacija nađe u blizini ulaza i time skrati komunikacijski tok i dobije veća korisna površina prizemlja. Uzevši u obzir konstruktivni raster koji je trenutno na ploči, onda se pozicija za natkrivenu terasu nameće na potezu koji je dijagonalno od ulaza. Instalacije su postavljene na taj način da se manje-više definiše pozicija kupatilskog bloka, a da bi on bio distanciran od kuhinjske cjeline, taj dio se može iskoristiti za ostavu, koja je često neminovnost u vikendicama koje nemaju podrumski dio, a i generalno bilo koja kuhinjska cjelina iziskuje i taj neki zasebni dio, ako je moguće izvesti. Pravac na koji se veže terasa površinom je veći i kao takav idealan za dnevni boravak, a budući da insistirate na cjelovitom prostoru onda je u nastavku moguće izvesti trpezarijski dio.

Kuhinjski blok je samim tim i definisan, organizuje se na poziciji između kupatila i trpezarije i ima ugaonu formu, koja se nastavlja prema stepenišnom kraku. U tom slučaju i u pogledu zagrijavanja da li u vidu kamina, peći ili načina na koji se odlučite, ostaje nam prostor u centralnom dijelu, koji će ravnomjerno zagrijavati cijelu površinu. Prezentovanim rješenjem nastojali smo vam ponuditi rješenje prizemnog dijela vikend objekta, koje u sebi sublimira funkcije dnevne zone potrebne za tu vrstu objekata s velikom natkrivenom terasom, koja u principu i predstavlja produžetak tog dijela u funkcionalnom i vizuelnom smislu. Ono što je još jedna od prednosti ovakvog prostora, jeste i činjenica da je cijeli dan osunčan, budući da su otvori pozicionirani na svim stranama.

Projektant-Studio PROSTOR

[email protected]

Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije