Kuća i vrt

Arhitekta rješava vaše nedoumice: Životni prostor u potkrovlju

Arhitekta rješava vaše nedoumice: Životni prostor u potkrovlju
Arhitekta rješava vaše nedoumice: Životni prostor u potkrovlju

Površina za odlaganje u sobama može se prilično redukovati, jer je to riješeno putem zasebne prostorije, tako da možete imati jednu roditeljsku sobu i tri za djecu

Poštovani,

Imamo izgrađenu porodičnu kuću od prije desetak godina, kod koje je ostavljena mogućnost iskorištenja prostora u potkrovlju, jer je krov prilično strm, mislim da je oko 40 stepeni, tako se nešto spominjalo prilikom izgradnje, a visina do početka zakošenja je oko metar. Pozicija kupatila je jedino izvodljiva na naznačenom dijelu zbog instalacija koje su tamo postavljene i idu kroz prizemlje, gdje sada imamo kupatilo koje bismo pretvorili u toalet, to jest izbacili kadu, jer je male površine, a zatim i podrum do šahtova. Na četvorovodnom krovu postoje dvije vile koje vode na dva manja balkona i to bismo zadržali, dakle, da se, ako je to moguće, iz roditeljske sobe izlazi na balkon, a ukupno da imamo, osim kupatila, i tri do četiri sobe koje bismo osvijetlili krovnim prozorima.

Ina M. iz Bijeljine

Poštovana,

Ono od čega prije svega treba poći i što čini suštinu organizacije, jeste položaj stepenišnog kraka i mjesto gdje su izvedene instalacione vertikale. Budući da se kod Vas stepenište nalazi u centralnoj zoni gledajući objekat po širini, onda treba iskoristiti takav položaj vertikalne komunikacije i sa obje strane istog organizovati sobe. Najkraća komunikacija ka prostorijama je ona koja se pruža u centralnom dijelu po dužoj osi objekta koja završava balkonom. Kako insistirate, a i logično je da uz roditeljsku sobu bude jedan balkon, onda bi bilo poželjno da ovaj drugi bude zajednički za sve ostale prostorije, tačnije, da to bude ovaj na južnoj strani. Samim tim, pozicija garderobera Vam se nameće kao rješenje koje je potrebno isprojektovati u uglu između dvije balkonske površine. Garderober kao takav iziskuje veći prostor za odlaganje, a onda se taj dio pod kosinama amortizuje ugradnjom polica i garderobnih šipki. Površina za odlaganje u sobama se može prilično redukovati, jer je to riješeno putem zasebne prostorije, tako da možete imati jednu roditeljsku sobu i tri za djecu koje su nešto manje površine, ali u svakom slučaju dovoljne za namjenu kojoj služe, čak i znatno veće od onih koje srećemo u stanovima skorije gradnje. Za kupatilo na taj broj soba potrebno je da bude komfornije, jer mala je površina da se pravi i druga toalet jedinica, a za istu ste naveli da je riješena u okviru prizemlja i ne bi bilo svrsishodno da ovakav objekat ima tri zasebne kupatilske cjeline tako da je dovoljno kupatilo u nivou potkrovlja i toalet u nivou prizemlja. Isprojektovanim rješenjem koje smo Vam predstavili nastojali smo ispoštovati sve Vaše želje za kvalitetnom i komfornom noćnom zonom koja zadovoljava potrebe višečlane porodice za stanovanjem koje ima elemente povišenog komfora, jer svaki član porodice ima svoju sobu, a i svaka cjelina ima pristup zajedničkom balkonu.

Projektant-Studio PROSTOR

Vaša pitanja šaljite na e-mail [email protected]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije