Kuća i vrt

Aterton - gradić sa najbogatijim stanovnicima i najskupljim nekretninama

Aterton - gradić sa najbogatijim stanovnicima i najskupljim nekretninama
Aterton - gradić sa najbogatijim stanovnicima i najskupljim nekretninama

Menhetn i Beverli Hils su oduvijek bili sinonim za bogate i poznate u Sjedinjenim Američkim Državama. Međutim, malo je poznato da je gradić u Kaliforniji, koji zapravo više podsjeća na predgrađe, zapravo najskuplje mjestu u SAD, tačnije sa najbogatijim stanovnicima i najskupljim nekretninama.

Malo poznati Aterton, koji se nalazi u srcu Silikonske doline, izbio je na prvo mjesto najskupljih mjesta za život u Americi, ako je vjerovati najnovijoj "Forbsovoj" listi.

Riječ je o mjestu sa svega 7.000 stanovnika, koji izdvajaju najviše cifre za nekretnine u Americi, ili konkretnije, gdje prosječna kuća košta čak devet miliona dolara.

Odmah iza Atertona je mjesto Sagaponak na Long Ajlendu, gdje u prosjeku nekretnina košta 6,4 miliona dolara.

Najskuplja nekretnina na tržištu Atertona je kuća koja košta 22 miliona dolara, dok je, trenutno, najjeftiniji u ponudi dvosobni bungalov čija je cijena čak 1,5 miliona dolara!

Puno bogataša

 O tome ko sve živi ovdje dovoljno govori podatak da je prosječni prihod u jednom domaćinstvu Atertona čak 250.000 dolara, što je daleko više nego u ostatku Amerike.

Za Aterton kažu da je to mirno mjestašce, koje vam ne nudi nešto posebno - ima jednu poštu, jednu biblioteku, tako da na prvi pogled i nije baš privlačno za život.

Međutim, ono što ovo mjesto čini posebnim jeste da se nalazi na svega deset minuta vožnje od Palo Alta i Menlo Parka, gdje se nalaze neke od najvećih IT kompanija na svijetu, među kojima i "Facebook".

Prema nekim podacima, kompanije u Silikonskoj dolini su posljednjih godina "obrnule" čak 400 milijardi dolara, a jedan dio novca je uložen i u lokalne zajednice.

Samo područje je postalo popularno nakon što su počeli doseljavati IT milijarderi, a među ponosnim vlasnicima nekretnina u Atertonu su i strani investitori iz Indije i Kine.

Aterton se može pohvaliti da na spisku svojih stanovnika ima Erika Šmita, CEO "Google", zatim Pola Alena, suosnivača "Microsoft", Šeril Sendberg, jednu od vodećih rukovodilaca "Facebooka", a tu je živjela i glumica Širli Templ.

"Aterton posljednjih godina privlači mlade rukovodioce iz IT kompanija, čija sjedišta se nalaze u okolini, tj. u Silikonskoj dolini. Za njima dolaze i strani investitori, jer je imati kuću ovdje postalo stvar prestiža", kaže Ken de Leon, agent za nekretnine u Atertonu.

Gradnja na sve strane

 Ističe da nema sumnje da je Aterton trenutno najbolje tržište za nekretnine u SAD, bolje čak i od Menhetna.

Jedna od zanimljivosti jeste i način kupovine kuće. De Leon tvrdi da je čak 40 odsto kuća koje je on prodao prošle godine plaćeno gotovinom, i to su kuće čija je prosječna cijena između pet miliona i deset miliona dolara.

Jedna od pozitivnih odlika Atertona jesu prilično relaksirani zakoni kada je riječ o proširenju kuće, pa tako vlasnici bez problema mogu proširiti kuću, što u većim gradovima ne bi mogli.

"Ako samo prođete glavnom ulicom Atertona, vidjećete da je sve pretvoreno u malo gradilište, svi proširiju i nadograđuju kuće", kaže De Leon.

Ipak, još je istočna obala veoma popularna među slavnim i poznatima, tako da se čak šest gradova i mjesta iz okoline Njujorka našlo među šest najskupljih gradova u SAD. Najbolje je plasiran već pomenuti Sagaponak na Long Ajlendu, gdje žive supružnici Hilari i Bil Klinton, kao i poznati pjevač Bili Džoel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije